Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση για αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

 
Μιλώντας στο OPEN και στην εκπομπή "Τώρα ό,τι συμβαίνει", είπε: "Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα έχουμε 35 έως 50% επιδότηση. Ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους".

 
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος. Πρόσθεσε επίσης πως αν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα "θα βρούμε τρόπο να το παρατείνουμε".


Σε άλλο σημείο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε πως "στόχος μας το 70% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι θα γλυτώσουμε 1 δισ. απο εισαγωγή αερίου".

Συνοπτικά το πρόγραμμα "Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή":

- 300.000 voucher βάσει εισοδήματος

- Κλιματιστικά / Ψυγεία / Καταψύκτης: 150-600 ευρώ

- Όχι πλυντήρια ρούχων / πιάτων / κουζίνες

- 30% μείωση σε κατανάλωση και λογαριασμό

- Αίτηση με κωδικούς Taxisnet

- Ελεύθερη επιλογή βάσει απόδοσης

- Παραδίδεται η παλιά συσκευή (εν λειτουργία)


Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα στις αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρήτρα και τους λογαριασμούς ρεύματος. Οι πολίτες θα μπαίνουν με τον αριθμό παροχής τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Ιούνιο να μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς.
"Το αυξημένο κόστος θα επιδοτείται μέχρι 60%", είπε ο κ. Σκρέκας.

Σε σχέση με την πλατφόρμα για το ρεύμα ο κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν έχει σημασία αν υπάρχει οφειλή. Όλοι οι δικαιούχοι θα πάρουν τα λεφτά. Διευκρίνισε ωστόσο πως η επιστροφή χρημάτων αφορά μόνο κύρια κατοικία και ότι οι πολίτες μπορούν να αλλάζουν τον αριθμό παροχής εφόσον χρειάζεται.