Συγκλονισμένη είναι όλη η Ελλάδα με την είδηση της αυτοκτονίας 14χρονου μαθητή στο σπίτι του στα Κάτω Πατήσια.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία. Την έρευνα θα διενεργήσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται τόσο ο υπολογιστής όσο και το κινητό του ανήλικου που εντοπίστηκε δίπλα του. Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια για τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν το αγόρι στο απονενοημένο διάβημα, ωστόσο αυτή τη στιγμή πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να είχε πέσει θύμα bullying.

Η έρευνα ξεκινά πάντως από την αρχή και θα υπάρξει νέος κύκλος καταθέσεων από τα μέλη της οικογένειάς του, καθηγητές, συμμαθητές και φίλους στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πατέρας και ο αδελφός του 14χρονου ανέφεραν ότι τον τελευταίο καιρό το παιδί δεχόταν κάποια μηνύματα στο κινητό του που έδειχναν να τον απασχολούν. Δεν τους είχε αποκαλύψει τι είδους μηνύματα ήταν αυτά, ούτε είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεχόταν bullying. Μέχρι τώρα, οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει να μιλήσουν με την μητέρα, καθώς είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι το παιδί έμενε με τη μητέρα του και τον αδελφό του, καθώς οι γονείς του ήταν σε διάσταση. Τον 14χρονο βρήκε απαγχονισμένο στο δωμάτιό του, η ίδια η μητέρα όταν επέστρεψε στο σπίτι. Αμέσως κάλεσε το ΕΚΑΒ αλλά ήταν ήδη αργά. Η τραγωδία αποκαλύφθηκε, όταν έγινε γνωστό πως αναβλήθηκε ο αγώνας του αδελφού του, στο Πανελλήνιο Πρωταθλήματος Παγκρατίου που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Λουτράκι, καθώς δεν ήταν σε κατάσταση να αγωνιστεί.  Και το ίδιο το παιδί ήταν αθλητής του Παγκρατίου, σωματώδες και γεροδεμένο για την ηλικία του.

Παράλληλα, θα ερευνήσουν το ενδεχόμενο ο θάνατός του να συνδέεται με το επικίνδυνο παιχνίδι – «πρόκληση», «Blackout Challenge» που κυκλοφορεί στη δημοφιλή πλατφόρμα του Τικ Τοκ καλώντας τους συμμετέχοντες να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους. Ωστόσο, το σενάριο αυτό απομακρύνεται. Aπό μια γρήγορη εξέταση στο κινητό δεν προκύπτουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το παιδί είχε λογαριασμό και ότι έπαιζε το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ωστόσο, το τηλέφωνο έχει μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξεταστεί εξονυχιστικά. Το ίδιο ισχύει και για τον υπολογιστή του άτυχου παιδιού, καθώς οι Αρχές θα αναλύσουν τις αναζητήσεις που έκανε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πάντως, αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν καταγγελίες για τραυματισμό ή θάνατο από το εν λόγω παιχνίδι ή κάποιο άλλο που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Γενικά στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη το «Blackout Challenge» δεν κάνει θραύση.


Οι καταγγελίες για bullying

Σύμφωνα με μαρτυρίες συμμαθητών του, ο 14χρονος είχε πέσει θύμα άγριου bullying. Συγκεκριμένα, συμμαθητές του 14χρονου καταγγέλλουν ότι το παιδί, που ήταν μαζεμένο και ντροπαλό, δεχόταν σχεδόν καθημερινά bullying στο σχολείο. Είναι ενδεικτικό, ότι την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν δώσει τέλος στη ζωή του, δέχθηκε επίθεση από συμμαθητές του. Ομάδα νεαρών από το σχολείο του τον απομόνωσαν σε μία γωνία, τον έβριζαν, τον απειλούσαν και του πετούσαν νεράτζια, επίθεση που συνεχίστηκε μέχρι και έξω από το σπίτι του, όπως αναφέρουν συμμαθητές του.

Σύμφωνα με μάρτυρα που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό: «το παιδί ήταν πολύ ήσυχο, δεν δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα. Έκανε τις βόλτες του, είχε τις παρέες του, μίλαγε ευγενικά σε όλους. Πολλά παιδιά από εδώ πέρα, από το σχολείο τον πείραζαν, τον έβριζαν, έλεγαν κακά πράγματα. Τον απειλούσαν… Ακούγονται πάρα πολλά γενικά για το παιδί, ότι τον πείραζαν, ότι είχε προβλήματα και τέτοια πράγματα. Και αυτό τον έφερε σε αυτό το σημείο…»