Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο ΕΟΔΥ, έχοντας ήδη στείλει και εγκύκλιο στα νοσοκομεία της χώρας, για την «ευλογιά των πιθήκων».

 
Η μολυσματική ασθένεια μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα.

Όπως εξηγείται, αρχικά εμφανίζεται πυρετός και κόπωση και σε μία ως τρεις ημέρες εμφανίζεται το γενικευμένο εξάνθημα σε όλο το σώμα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ασθένεια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της, ωστόσο ένα 10% των ασθενών στην Αφρική, καταλήγουν.

Κρούσματα σε Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία

Στην Ιταλία, συμπτώματα εμφάνισε ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα μετά από διακοπές στις Κανάριες νήσους.

Ο εν λόγω ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Καταβάλλεται προσπάθεια να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον νεαρό τις ημέρες πριν διαγνωσθεί με την ασθένεια.

 
Στο μεταξύ, δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προκαλώντας φόβο για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε 9 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την λοιμώδη ασθένεια.

Επίσης, κρούσμα καταγράφηκε και στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (19/5) το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας.