Σοκάρει η περιγραφή του οπλουργού και βαλλιστικού τεχνικού εκρηκτικών υλών Γιάννη Τσιάμπα, ο οποίος βρέθηκε στο Εφετείο της Κρήτης στα Χανιά, προκειμένου να καταθέσει ως τεχνικός πραγματογνώμονας της οικογένειας της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη, που βρέθηκε πυροβολημένη μέσα στο σπίτι της στο Κολυμπάρι Χανίων τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε και περιλαμβάνονται στην έκθεση του η 47χρονη όχι μόνο δολοφονήθηκε και μάλιστα σε ύπτια θέση αλλά στην τραγική αυτή ιστορία υπάρχουν συνολικά και 13 σημεία τα οποία φανερώνουν πως η σκηνή του εγκλήματος αλλοιώθηκε και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

«Θεωρώ ότι αποδείχτηκε ότι υπήρξε θάνατος σε δύο χρόνους, δηλαδή ότι κάποιος την έσφιξε από τον λαιμό, της δημιούργησε υποξία, έχασε τις αισθήσεις της και στη συνέχεια όσο ήταν ξαπλωμένη την πυροβόλησε», υποστήριξε η εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, τονίζοντας ότι ο θάνατος της Έφης Τσιχλάκη οφείλεται σε ανθρωποκτονία και όχι σε αυτοχειρία.

Σήμερα, Τρίτη 24 Μαΐου και τρίτη μέρα της δίκης αναμένεται να πέσει η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση.

«Για μένα έχουν μεγάλη αξία τα ευρήματα των ιατροδικαστών. Η άποψη ότι οι κακώσεις ήταν προθανάτιες. Ήταν μια κακιά στιγμή. Θεωρώ ότι δεν υπήρξε προμελέτη», σημείωσε τονίζοντας ότι πρόκειται για έγκλημα χωρίς προμελέτη.

Πρότεινε νο κατηγορούμενος α κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της ανθρωποκτονίας, απαλλαγή για ενδοοικογενειακή βία και ενοχή για οπλοκατοχή. «Ανθρώπινα θα πω και απευθυνόμενη και προς τους συγγενείς της κοπέλας πως πρώτη εγώ αν υπήρχαν αποδείξεις αυτοκτονίας θα το υποστήριζα», σημείωσε.

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει αθώος, υποστηρίζοντας πως αγαπούσε τη γυναίκα του και αν είχε καταλάβει ότι επρόκειτο να αυτοκτονήσει, θα είχε κάνει τα πάντα για να το αποτρέψει.


Για μια καθαρή υπόθεση γυναικοκτονίας έκανε λόγο στην αγόρευσή της η συνήγορος της οικογένειας. «Είναι ιερό δικαίωμα του κατηγορούμενου να λέει ό,τι θέλει, αλλά και δικό σας ιερό καθήκον να αξιολογείται τους ισχυρισμούς του», τόνισε.

Όπως αναφέρει και στην έκθεση του ο οπλουργός Γιάννης Τσιάμπας η Έφη Τσιχλάκη πυροβολήθηκε από απόσταση μέχρι 20 εκατοστών:

«Η ιατροδικαστική έκθεση λέει ότι η θανούσα πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση. Aυτό σημαίνει από 1 έως 40εκατοστά, από εκεί και πάνω θεωρείται μακρινή και κάτω από αυτή, εξ επαφής. Η δική μου εκτίμηση λέει ότι η βολή δεν μπορεί να είναι πάνω από 20 εκατοστά. Μέχρι τα 20εκατοστά έχουμε εν απώθηση αιθάλης επί του τραύματος της πύλης εισόδου, από εκεί και πάνω δεν έχουμε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως έχουμε εν απώθηση αιθάλης».

Νωρίτερα η οικογένεια της Έφης Τσιχλάκης κατέθεσε υπόμνημα με τα 13 σημεία που αποκλείουν το σενάριο της αυτοκτονίας της 47χρονης γυναίκας.

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία, ενδοοικογενειακή βία και οπλοκατοχή, κάθεται για μια ακόμη φορά ο σύζυγος της, ο οποίος στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωωθεί, καθώς ο θάνατος της γυναίκας του που βρέθηκε με μια σφαίρα καρφωμένη στο κεφάλι αποδόθηκε με οριακή πλειοψηφία σε αυτοκτονία.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο ξάδελφος της και γνωστός δικηγόρος Εμμανουήλ Αθανασίου τα όσα ακούγονται από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου ξεπερνούν τα όρια της δικαστική επιστήμης, καθώς όπως αναφέρει, ο συνήγορος υπεράσπισης έφτασε στο σημείο να πει πως τα σημάδια και οι μώλωπες προκλήθηκαν από την ίδια την ώρα που χτενιζόταν:

«Ο εμπειρογνώμονας ιατροδικαστής τους υποστηρίζει πως ο θάνατος της Έφης δεν ήταν ακαριαίος. Ήρθε εδώ στο δικαστήριο και υποστήριξε μια σειρά από ψεύδη, για τα οποία θα έπρεπε να κατατεθεί μήνυση εναντίον του για ψευδορκία. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει περάσει σφαίρα από τον εγκέφαλο κάποιου και να συνεχίζει να λειτουργεί η καρδιά του ή να αναπνέει για τα επόμενα 3 με 4 λεπτά. Είναι απίθανα αυτά που ακούμε. Ο δε συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παραδέχεται πως υπάρχουν σημάδια και μώλωπες στο λαιμό από την πίσω πλευρά της σορού από χτένι. Με άλλα λόγια είναι σημάδια που προκάλεσε στον εαυτό της η Έφη την ώρα που χτενιζόταν».

Νωρίτερα στο δικαστήριο η οικογένεια της Έφης Τσιχλάκη κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα με τα 13 σημεία, με τα οποία είναι ξεκάθαρο πως η 47χρονη δεν αυτοκτόνησε: «Εμείς χθες καταθέσαμε υπόμνημα με τα 13 σημεία που αποκλείουν το σενάριο της αυτοκτονίας. Επιστημονικά καταφέραμε να αποδείξουμε όσα συνέβησαν λίγο πριν φύγει η Έφη από την ζωή. Στο υπόμνημα ειδικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες αναλύουν στις 37 σελίδες τα πάντα από την βολίδα, την θέση που βρέθηκε το θύμα, την διασπορά αίματος. Υπάρχουν 13 σημεία στην έκθεση που καταθέσαμε στο δικαστήριο που δεν χρίζουν ερμηνείας γιατί επιστημονικά είναι ξεκάθαρα» αναφέρει ο Εμμανουήλ Αθανασίου και συνεχίζει:

«Έχω προειδοποιήσει ότι ο εμπαιγμός της οικογένειας της Έφης Τσιχλάκη σταμάτησε στην αθωωτική απόφαση του κατηγορούμενου στο πρώτο δικαστήριο στο Ρέθυμνο. Εδώ στο Εφετείο η οικογένεια δεν εμπαίζεται θα πάρει απαντήσεις. Διαφορετικά ο Άρειος Πάγος και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιμένουν στην γωνία. Ακόμα κι αν υπάρξει κατάθεση πλαστού εγγράφου ή ψευδορκίας θα γίνουν και μηνύσεις. Άλλο η υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου κι άλλο η παραπλάνηση της δικαιοσύνης, αυτό είναι ποινικό αδίκημα».



Πηγή: Zarpanews