«Στις 14 με 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες, που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από την 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαΐου 2022». Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κκαι στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ενώ εχθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική ρύθμιση.

Για την άνοδο των επιτοκίων ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι, «δεν μας ανησυχεί από δημοσιονομικής πλευράς. Η επιρροή της τρέχουσας κατάστασης των επιτοκίων είναι μικρή σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική επίπτωση. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας είναι σε σταθερά επιτόκια. Η άνοδος των επιτοκίων βοηθάει να αποκατασταθεί η ισορροπία δολαρίου – ευρώ, η οποία επηρεάζει την ακρίβεια και το ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, πληρώνουμε πολύ ακριβότερα τα καύσιμα όταν έχουμε χαμηλά επιτόκια σε σχέση με το δολάριο.

Η οικονομία είναι πολύ πιο σύνθετο περιβάλλον, σύμφωνα με τον ίδιο, και πρέπει να κρατά κανείς μια γραμμή ισορροπίας.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για την έκθεση της Κομισιόν και τις παρατηρήσεις που γίνονται για την ελληνική οικονομία και την πρόβλεψη ότι η χώρα μας θα χρειαστεί οπωσδήποτε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, δηλαδή, καινούρια έξοδα για τη στήριξη των νοικοκυριών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «αυτό που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι τα χρήματα που έχουμε βάλει για το έλλειμμα δεν έχουν ακόμη περιληφθεί στον προϋπολογισμό. Τα χρήματα πηγαίνουν στο ρεύμα.

Αν πάει καλύτερα το πράγμα, από πλευράς φυσικού αερίου, είναι πιθανό να υπάρξει κάποιος δημοσιονομικός πόρος. Και σε καμία περίπτωση, μην συνδέουμε την έκθεση της Κομισιόν με επιπλέον μέτρα».

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την επιδότηση του ρεύματος

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης (24/5) στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας, η ρύθμιση με την οποία παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος» η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.


Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο, κατατέθηκε και η τροπολογία με την οποία προβλέπεται η υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων εκείνων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αλλά στους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί δεν εμφανίζονται να έχουν τον χαρακτήρα και τη μορφή δασών ή δασικών εκτάσεων.