Όλο το καλοκαίρι κλιματιστικά στο δημόσιο θα δουλεύουν στους 26 βαθμούς κελσίου, και τον χειμώνα στους 19 με 20, ενώ ίδια σύσταση υπάρχει και για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Αλλάζουν κλιματιστικά για να γλιτώσουν ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενεργοποιεί το project «καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια» ακολουθώντας τις συστάσεις της Κομισιόν αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Στο πρώτο πυλώνα περιλαμβάνονται συστάσεις και υποχρεωτικά μέτρα για το Δημόσιο. Βάσει του σχεδίου νοικοκυριά και Δημόσιο μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Ρυθμίζοντας τα κλιματιστικά στους 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και τη θέρμανση τον χειμώνα στους 19-20°C -τα νοικοκυριά μόνο με την κίνηση αυτή μπορούν να γλιτώσουν 70€ το χρόνο.

Επιπλέον προβλέπεται τηλεργασία στο Δημόσιο τις ημέρες του καύσωνα, ενώ ίδια σύσταση θα δοθεί και σε επιχειρήσεις. Στο επίκεντρο και τα κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το Παρίσι, το Μιλάνο, το Εδιμβούργο και οι Βρυξέλλες είναι μερικά από τα μέρη που την Κυριακή δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο. Μόνο με αυτή τη κίνηση τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 100 ευρώ το χρόνο.

Στο δεύτερο πυλώνα του σχεδίου περιλαμβάνονται μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία έχουν ως στόχο την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.

Μετά το «Εξοικονομώ» για κατοικίες έρχεται το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν πόρους 450 εκατ. ευρώ ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Ενεργοποείται το σχέδιο «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση 210 δημόσιων κτηρίων, ενώ θα υλόποιηθεί πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταικών σε δήμους ώστε να δοθεί φθηνό ρεύμα σε 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Στροφή στα φωτοβολταϊκά στην στέγη του σπιτιού ή του εξοχικού τους, θα μπορούν να επιχειρήσουν χιλιάδες Έλληνες που βλέπουν πως μπορούν με μία λογική επένδυση να μειώσουν σημαντικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους ρεύματος.

Συμπληρωματικά θα λειτουργήσει και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο και στόχος είναι να αλλάξουν 380.000 συσκευές κλιματιστικών – ψυκτών και ψυγείων.

Το συνολικό σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.