Το «φαινόμενο της ψυχρής λίμνης» αναμένεται στην χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα και θα φέρει ραγδαία επιδείνωση του καιρού, καθώς αναμένονται βροχές, καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι.

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Με τον όρο "ψυχρή λίμνη" αναφερόμαστε σε μια "κλειστή" περιοχή στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί απότομα προκαλώντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης και στον αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά.


Αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση με τη σειρά της δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες».

Παράλληλα, η θέση της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες της εποχής, προσδίδουν αυξημένη δυναμική στα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo.

Στροφή 180 μοιρών θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες μιας και από την πολλή ζέστη και τα μελτέμια θα οδηγηθούμε σε έντονη αστάθεια που θα προκαλέσει καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι.