Σήμερα αναμένεται να αποφασιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την νέα επιδότηση των καυσίμων, το λεγόμενο «Fuel Pass 2».

Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Ανάπτυξης Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιδότηση στο Fuel Pass αυξάνεται στα 60 με 65 ευρώ από την 1η Ιουλίου και θα μπορούν να την λάβουν και όσοι έχουν εισοδήματα έως 45.000 ευρώ.

Οι ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα, που θα ισχύσει από τον Ιούλιο, θα γίνουν αύριο Τρίτη (21/6).

Με αυτό τον τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να δώσουν στα νοικοκυριά μια «ανάσα», ώστε τουλάχιστον το κόστος της βενζίνης να φτάσει στα 2 ευρώ περίπου από 2,43 που είναι σήμερα.

Τι αλλάζει στο Fuel Pass 

Ειδικότερα για την επιδότηση στα καύσιμα και ιδίως για τη βενζίνη που «καίει» τους οδηγούς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται τρίμηνη επέκταση του Fuel Pass για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο αλλά με ορισμένες αλλαγές όπως είναι οι εξής:

Πρώτον σχεδιάζεται η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, από τα 30.000 ευρώ σήμερα, στα 45.000 ευρώ.

Δεύτερον η επιδότηση θα δοθεί μέσω του Fuel Pass ή με απευθείας κατάθεση στην τράπεζα του δικαιούχου και τα νέα ποσά της επιδότησης θα είναι αυξημένα. Από τα 40 ευρώ που είναι η επιδότηση της βενζίνης για το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί στα 60 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα σε ότι αφορά τους κατόχους των ΙΧ αυτοκινήτων και αντίστοιχα για τους κατόχους μοτοσυκλέτας στα 50 ευρώ από τα 30 που είναι σήμερα. Αντίστοιχα για τους νησιώτες -καθώς στα νησιά είναι πιο ακριβή η βενζίνη- η επιδότηση του τριμήνου αναμένεται να ανέλθει στα 75 ευρώ από τα 50 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Τρίτον θα συνεχίζει να υπάρχει η προσαύξηση της επιδότησης κατά πέντε (5) ή δέκα (10) ευρώ για όποιον κάτοχο ΙΧ χρησιμοποιήσει την «άϋλη» ψηφιακή.
Παράλληλα εξετάζεται και δεύτερη παράταση στην ειδική επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης σε ότι αφορά την τιμή του διυλιστηρίου.

Επιταγή ακρίβειας
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η νέα επιταγή ακρίβειας συνολικού ύψους 250-300 εκατ. ευρώ που εξετάζεται να χορηγηθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά στα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθήθηκε το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα έκτακτο «δώρο» χορηγήθηκε σε: 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι πήραν 200 ευρώ, 625.000 οικογένειες με παιδιά που έλαβαν μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού, 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που εισέπραξαν διπλή δόση εισοδήματος, 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα τα οποία είχαν λάβει 200 ευρώ και 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικους οι οποίοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.