Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης από τους πολίτες για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων που αφορά στην αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών για όσους ενδιαφερόμενους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανοίξει σταδιακά για όλους.

Αναλυτικά, η πλατφόρμα θα ανοίξει ως εξής:

21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2
22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να αντικατασταθούν

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως 3 συσκευές (έως 2 κλιματιστικά, ψυγείο ή καταψύκτη) και το ίδιο νοικοκυριό δεν μπορεί να υποβάλει 2 αιτήσεις. Η επιδότηση δεν καλύπτει τυχόν τόκους που προκύπτουν από αγορά που θα γίνει σε δόσεις. Στην επιδότηση δεν περιλαμβάνονται και τυχόν επιπλέον κόστη όπως μεταφοράς ή εγκατάστασης των συσκευών.

Σημειώνεται ότι οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι και η έκπτωση θα γίνεται απευθείας στο ταμείο του καταστήματος.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, καθώς όλα τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα και θα διασταυρώνονται.

Για κάθε κατοικία μπορεί να υποβάλλεται μόνο μια αίτηση, είτε κύρια είτε εξοχική. Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, θα μπορούν να υποβάλουν οι δύο γονείς έως 2 χωριστές αιτήσεις για διαφορετική ωστόσο κατοικία ο καθένας.

Ως προς τη διαδιασία, σε κάθε αίτηση θα συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές επιθυμούν να αλλάξουν, η ύπαρξη ή όχι ΑΜΕΑ και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχους επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα.

Κάθε αίτηση συγκεντρώνει μόρια ανάλογα με το εισόδημα, τον αριθμό προστατευόμενων μελών, αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια κι αν υπάρχει ΑΜΕΑ. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο ενδιαφερόμενος θα λάβει στο κινητό του το/τα voucher ώστε να προχωρήσει στην αγορά των συσκευών από κατάστημα της αρεσκείας του το οποίο όμως πρέπει να έχει δηλώσει προηγουμένως ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Όταν κλείσει η πλατφόρμα στις 5 Ιουλίου, θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Τα πρώτα κουπόνια θα είναι διαθέσιμα σε 3 εβδομάδες από το κλείσιμο της πλατφόρμας, ενώ μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει χρήση των voucher.