Την εξειδίκευση της κυβερνητικής παρέμβασης για τα καύσιμα, σε συνέχεια όσων ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 
 
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, με ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος από 30.000 έως 45.000 ευρώ, θα λάβουν αυξημένη επιδότηση 80 ευρώ για το τρίμηνο (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) από τα 45 που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ για τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας η επιδότηση αυξάνεται στα 100 ευρώ.

Επίσης η επιδότηση για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών ανέρχεται στα 60 και 70 ευρώ αντίστοιχα για την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

Αναλυτικά σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας:


Για την ηπειρωτική περιοχή και τη χρήση κάρτας η επιδότηση θα ανέλθει στα 65 ευρώ χωρίς κάρτα, 80 ευρώ με κάρτα για το τρίμηνο (από τα 45 ευρώ)
Για όσους όσους έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή (και Κρήτη) αυξάνεται στα 85 ευρώ χωρίς κάρτα 100 ευρώ με κάρτα (από 55 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα).
Μοτοσικλέτες σε ηπειρωτική περιοχή: 45 ευρώ χωρίς κάρτα 60 ευρώ με κάρτα (από 35 ευρώ)
Μοτοσικλέτες σε νησιωτική περιοχή: 55 ευρώ χωρίς κάρτα 70 ευρώ με κάρτα (από 40 ευρώ)

Αυξάνεται το ποσό της επιδότησης στα 15 ευρώ με τη χρήση κάρτας έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση.

Για το diesel η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.
Η επιδότηση απομειώνει τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά του ευρώ και ρίχνει την τιμή κάτω από τα 2 ευρώ, το συνολικό κόστος της παρέμβασης στη βενζίνη ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.
 
Επιδοτείται το ντίζελ με 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι πολίτες με εισόδημα 2021 έως 30.000 προσαυξημένο κατά 3.000 για καθε μέλος της οικογένειας έως πέντε μέλη και για συνολικό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. από τους 3,5 εκατ. ιδιοκήτες οχημάτων.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuell Pass 2
`

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αθανάσιος Πετραλιάς γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής, ο πρoσανατολισμός για το άνοιγμα της πλατφόρμας είναι για τα τέλη Ιουλίου

Οι δικαιούχοι, θα πρέπει να να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, όπως την προηγούμενη φορά.

Δείτε την εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών:

 

 

Κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε καταρχήν, ότι η παρέμβαση «Fuel Pass 2» αφορά τους τρεις μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και περισσότερους από τρία εκατομμύρια οδηγούς, ενώ η ενίσχυση προβλέπεται και για τις τιμές της βενζίνης και για το Diesel.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες, καθώς επισπεύδεται για αυτούς η επιστροφή του ΕΦΚ. «Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά έχουμε την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες, οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις, ώστε να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή και να γίνει εντός του Αυγούστου. Έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα χωράφια τους», είπε.

Τα μέτρα για το «Fuel Pass 2» κοστολογούνται σε 375 εκατ. ακόμη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ενώ οι συνολικές παρεμβάσεις για τα καύσιμα ανέρχονται στα 580 εκατ. ευρώ και οι άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ.