Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκδόθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου καταδικαστική απόφαση, με βαρύ πρόστιμο και φυλάκιση με αναστολή, σε βάρος επαγγελματία οδηγού ταξί, ο οποίος αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα, την Τζουλιάνα εξαιτίας του σκύλου-οδηγού της.

 
Πλέον, σύμφωνα με το νόμο, σε ταξί, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης -και γενικά σε επαγγελματικούς χώρους- οι άνθρωποι ΑΜΕΑ με προβλήματα όρασης δικαιούνται να συνοδεύονται από σκύλο-οδηγό 24 ώρες το 24ωρο και οι επαγγελματίες να δέχονται μαζί με τον τυφλό άνθρωπο και τον σκύλο-οδηγό, που στην ουσία αποτελεί προέκταση του εαυτού του ΑΜΕΑ.

Η καταγγέλουσα, Τζουλιάνα Μπούση, μίλησε στην εκπομπή «Καλύτερα Δε Γίνεται», μαζί με τον γνωστό τυφλό δικηγόρο και πρώτο ΑΜΕΑ μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βαγγέλη Αυγουλά.

Ο τυφλός δικηγόρος ανέφερε: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πετύχαμε καταδικαστική απόφαση σε βάρος επαγγελματία οδηγού ταξί, ο οποίος αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξαιτίας του σκύλου-οδηγού που χειριζόταν, ασκώντας μάλιστα και βία κατά του εκπαιδευμένου Labrador.

Ευχαριστώ το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, αλλά και τους συναδέλφους Θέμη Σοφό και Αναστασία Γιαρένη για την πολύτιμη υποστήριξή τους στην υπόθεση».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η καταγγέλουσα ζήτησε συγκινημένη από το δικαστήριο να μην αφαιρεθεί η άδεια από τον οδηγό ταξί για να μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά του και να ζει την οικογένειά του.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν έκανε την καταγγελία για να εκδικηθεί τον οδηγό, αλλά για να κάνει γνωστό τον αγώνα των τυφλών ανθρώπων -και γενικά των ΑΜΕΑ- να έχουν μια ευπρεπή ζωή με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στην καθημερινότητά τους.