Προβληματισμός και έντονη ανησυχία ενόψει του δύσκολου, όπως προμηνύεται, χειμώνα επικρατεί στις επιχειρήσεις εστίασης, εξαιτίας των επιπτώσεων της δραματικής αύξησης του κόστους ενέργειας σε συνδυασμό με την αναμενόμενη -λόγω του κύματος ακρίβειας – μείωση της κατανάλωσης.
 
Έπειτα από τη θύελλα της πανδημίας που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την εστίαση, ο κλάδος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την «τέλεια καταιγίδα», καθώς οι ήδη «τραυματισμένες» επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να διαχειριστούν αφενός τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας και αφετέρου τον περιορισμό της κατανάλωσης στον οποίο οδηγεί τους καταναλωτές η γενικευμένη κρίση, όπως διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece o πρόεδρος της ΕΠΟΕΣ, Γιάννης Λιάρος οι λογαριασμοί του ρεύματος στις επιχειρήσεις είναι υπερδιπλάσιοι ακόμη και μετά την εφαρμογή των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, εκτοξεύοντας το λειτουργικό τους κόστος. Επιπλέον οι επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, τα μεταφορικά και τα υλικά συσκευασίας.

 
Με εξαίρεση την καλή, εξαιτίας του τουρισμού, καλοκαιρινή περίοδο, οι αντοχές των επιχειρήσεων του κλάδου δοκιμάζονται για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια και για τρίτο στη σειρά χειμώνα σε ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο περιβάλλον, εξηγεί ο ίδιος.

 
Την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, τους επόμενους μήνες θα επηρεαστεί και η κατανάλωση στα καταστήματα εστίασης. Κάτι άλλωστε που ήδη αποτυπώνεται άλλωστε ήδη στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, με τους Έλληνες να περιορίζουν ακόμη και τις αγορές των βασικών αγαθών και τροφίμων.

Σε έρευνες εξάλλου που διεξάγονται σχετικά με τις νέες καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων που έχει διαμορφώσει η πληθωριστική κρίση, σημαντικό ποσοστό καταναλωτών δηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα μειώσει τις εξόδους για φαγητό και διασκέδαση και θα αυξήσει το μαγείρεμα στο σπίτι.

 
 

 
Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται για τον κλάδο, η ΕΠ.Ο.ΕΣ θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και κυρίως με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να υπάρξει στοχευμένη στήριξη των επιχειρήσεων αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.