Η πιθανότητα να δώσει η Φλώρινα σεισμό με μέγεθος 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μέχρι το 2030 φτάνει το 59.58%, ενώ η πιθανότητα να σημειωθεί στην ίδια περιοχή σεισμός μεγέθους 6.0, 6.5 ή 6.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα επόμενα 100 χρόνια είναι 69%, 30% και 25% αντίστοιχα. 

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσάπανος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας, των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος ανάλυσης και καταγραφής της τοπικής σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή του Δήμου Φλώρινας.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμέσως μετά τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022, μεγέθους Μ=5.4, η περιοχή της Φλώρινας μπήκε στο ...μικροσκόπιο των επιστημόνων με τον τομέα Γεωφυσικής και Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τον Θόδωρο Τσάπανο, να αναλαμβάνει την παρακολούθηση του φαινομένου για λογαριασμό του Δήμου Φλώρινας. Ο σεισμός και οι εκατοντάδες μικροσεισμοί που καταγράφηκαν, είχαν μικρό εστιακό βάθος, από 6 έως 20 χιλιόμετρα, ενώ το βάθος, από το οποίο προήλθε ο κύριος σεισμός, ήταν στα 8 χιλιόμετρα.


Ένα μικροδίκτυο ψηφιακών σεισμογράφων του εργαστηρίου αναπτύχθηκε σε όλο το γεωγραφικό φάσμα της πόλης, σε δημόσια κτίρια, σχολεία και πανεπιστημιακές αίθουσες, προκειμένου, όπως ανέφερε ο κ. Τσάπανος «να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή της μικροσεισμικής δραστηριότητας, να γίνουν  μετρήσεις γεωηλεκτρικής διασκόπησης σε μεγάλη έκταση για την αποτύπωση των γεωλογικών σχηματισμών και πιθανών ενεργών ρηγμάτων».

Ο σεισμός της 9ης Ιανουαρίου 
 
Σύμφωνα με την μελέτη, «ο σεισμός της 9ης Ιανουαρίου 2022 έγινε σε ένα ρήγμα 8.5 χιλιομέτρων. Ήταν επιφανειακός όπως και οι μετασεισμοί του. Ο σεισμός έγινε σε ένα μέρος κομματιού τεκτονικής δομής που «έσπασε» και που η συνέχεια της φθάνει μέχρι τα Μπίτολα», η οποία, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες «παρέμεινε ανενεργή σε όλη την διάρκεια της μελέτης». Στο ερώτημα γιατί οι σεισμοί και οι εκατοντάδες μετασεισμοί που ακολούθησαν γίνονται έντονα αισθητοί στους πολίτες, ο κ. Τσάπανος εξήγησε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι «το επίκεντρο όλων αυτών ήταν πολύ κοντά στην πόλη, ήταν σε μικρό εστιακό βάθος και η κατευθυντικότητά τους ήταν προς την πόλη».

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει πιθανότητα 59.58% για σεισμό με μέγεθος 6.0 μέχρι το 2030 και ότι η πιθανότητα να δώσει η περιοχή σεισμό με μέγεθος 6.0, 6.5 ή 6.6 R τα επόμενα 100 χρόνια είναι 69%, 30% και 25%, αντίστοιχα. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, σημείωσε ότι τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από το δίκτυο ψηφιακών σεισμογράφων που αναπτύχθηκαν σε όλο τον δήμο, συνέβαλαν καθοριστικά στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στην καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.