Δεν περίμεναν στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης την κίνηση ματ του Νίκου Δένδια. Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης προσπάθησε και πάλι να δείξει τα φιλοτουρκικά της αισθήματα όμως έπεσαν έξω.
«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», είπε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ποια είναι η Λίβυα «κόκκινο πανί»
Είναι Νάιλα Μάνγκους. Υπογράφει με τον Τσαβούσογλου το τουρκολιβυκό μνημόνιο, την παράνομη συμφωνία που ο Ερντογάν κάνει σημαία του για να πάρει και πάλι τις ψήφους των Τούρκων.

Η δικηγόρος, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς, αυτό είναι το πλήρες όνομά της, έχει περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις της με την Τουρκία. Είχε ζητήσει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την χώρα, ενώπιον του Τσαβούσογλου εξοργίζοντάς τον.

Για την Ελλάδα, η ΥΠΕΞ της Λιβύης είναι κόκκινο πανί. Η άκομψη κίνηση της μεταβατικής κυβέρνησης να στήσει έναν εκβιασμό την ώρα που ο Νίκος Δένδιας ήταν στον αέρα με το ελληνικό αεροσκάφος προκάλεσε δυσαρέσκεια.

Όταν προσγειώθηκε στην Τρίπολη, του ζήτησαν  για να δει τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι να δει και τη Νάιλα Μανγκούς που ήταν στο αεροδρόμιο. Ξεκίνησε ένα θρίλερ.

«Έγινε αντιληπτή η παρουσία της ΥΠΕΞ της Λιβύης και για αυτό δεν κατέβηκε καν η σκάλα του αεροσκάφους που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Αντίθετα αποφασίστηκε η απογείωση και στη συνέχεια προσγείωση στην Βεγγάζη για επαφές με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα».

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι γράφουν:

«Διπλωματική κρίση μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας. Ο Δένδιας επέστρεψε αρνούμενος να κατέβει από το αεροπλάνο. Η ξαφνική απόφαση του Δένδια προκάλεσε κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης καταδίκασε την Ελλάδα με γραπτή δήλωση για το θέμα», λέει η εφημερίδα «Χουριέτ».

«Οι ελληνικές τηλεοράσεις έκοψαν τις εκπομπές τους μιλώντας για ‘σοβαρό περιστατικό’.  Η ελληνική αποστολή αποφάσισε να μεταβεί στη Βεγγάζη χωρίς να κατέβει από το αεροπλάνο», γράφει η Μιλιέτ.

Οι δε Λίβυοι απάντησαν με μια επιθετική ανακοίνωση.

«Ο Νίκος Δένδιας έφτασε στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και λίγο αργότερα αποφάσισε να αναχωρήσει. Η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Mangoush τον περίμενε για να τον υποδεχτεί. Καταδικάζουμε την πράξη αυτή και θα αναλάβουμε δράση».

Η Ελλάδα από την άλλη τονίζει πως δε θα δεχτεί τετελέσμενα που πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα και θα συνεχίσει με τον δρόμο του διαλόγου και της Διεθνούς νομιμότητας την πορεία της και τις επαφές της.