Στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησαν σήμερα οι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. 

  • Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα μέτρα λόγω του ότι πολλοί συνταξιούχοι δεν είδαν αύξηση στις αποδοχές τους λόγω της προσωπικής διαφοράς που θεσπίστηκε με τον νόμο «Κατρούγκαλου».

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε 7 νέες παρεμβάσεις.

 

  • Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους. Καλύπτει περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους και είναι από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δημοσιονομικό κόστος 280 εκατ.
  • Παράταση στην μείωση συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους. Το μέτρο έχει στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Κόστος: 250 εκατ. ευρώ.
  • Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του ΕΦΚ συνεχίζεται και για το 2023. Κόστος 76. εκατ
    Καταβολή αγροτικών αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ. Κόστος 120 εκατ ευρώ.
  • Αυξάνεται στα 200 ευρώ το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Για εργαζόμενους στην υγεία και το πυροσβεστικό σώμα. Κόστος 80 εκατ. ευρώ.
  • Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων δίνεται δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021 μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις. Ή 36 δόσεις ή 72 δόσεις. Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εξυπηρετούμενες αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.
  • Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.





    Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι είναι 1.112.000, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας όμως ότι το επίδομα θα είναι κλιμακωτό από τα 200 ως τα 300 ευρώ.

    Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τη μερική ή την καθόλου αύξηση, το ύψος της σύνταξης και από άλλες ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

    Όλοι οι συνταξιούχοι βλέπουν πια ενίσχυση των εισοδημάτων τους, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι αυτές είναι οι δυνατότητες του προύπολογισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα γίνουμε πολιτικοί αη βασίληδες».