Το 25% των κατοίκων της πόλεως των Αθηνών σήμερα είναι αλλοδαποί, νόμιμοι και παράνομοι, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία έχει στην διάθεση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και επικαλείται η εφημερίδα «Εστία».

Σε ορισμένες μάλιστα συνοικίες όπως τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμων, ο Άγιος Παύλος, η Πλατεία Βικτωρίας και άλλες που βρίσκονται κοντά στα όρια της πόλεως, η μεταβολή είναι τόσο ραγδαία ώστε είναι θέμα χρόνου σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι αλλοδαποί να αποτελέσουν την πλειονότητα του πληθυσμού. Και έτσι οι γηγενείς Έλληνες θα είναι λιγότεροι από τους αλλοδαπούς.

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Το ποσοστό των αλλοδαπών σε αυτές τις συνοικίες φθάνει το 40-45% ανά περιοχή. Διατυπώνεται μάλιστα η εκτίμηση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον λόγω της ιδιόρρυθμης μεταναστευτικής πολιτικής που υιοθετεί ο αρμόδιος Υπουργός Νότης Μηταράκης.

Η εφημερίδα «Εστία» εκτιμά ότι επειδή ο κύριος Μηταράκης έπρεπε να απενεργοποιήσει την βόμβα του μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου μειώνοντας τον εκεί αριθμό τους, χωρίς όμως και να ιδρύσει δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα λόγω του πολιτικού κόστους που θα κατέβαλλε η κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες, ακολούθησε μια ενδιάμεση λύση. Αποφορτίζει σταδιακά τα νησιά από μετανάστες και τους δίδει αθρόως πολιτικό άσυλο αφήνοντας τους να επιλέξουν που θα ζήσουν και πως θα ζήσουν. Ως ελεύθεροι πολίτες.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, είναι να έχουν ενοικιαστεί όλα τα υπόγεια των Αθηνών από μετανάστες, να καταλαμβάνεται η πλατεία Βικτωρίας από τις νέες αφίξεις και βεβαίως να κυκλοφορούν στους δρόμους άνεργοι και άστεγοι εξαθλιωμένοι αλλοδαποί. Άπαντες λόγω του ασύλου διαθέτουν προσωρινό διαβατήριο εξάμηνης διάρκειας αλλά ελάχιστοι φεύγουν για το εξωτερικό λόγω ελλείψεως των αναγκαίων χρηματικών πόρων.

Το αποτέλεσμα είναι να καλούνται ο δήμος Αθηναίων και η Ελληνική Αστυνομία να διαχειριστούν αυτήν την έκρυθμη κατάσταση. Πολύ τακτικά μεταφέρονται μετανάστες σε ομάδες των τριακοσίων και των τετρακοσίων ατόμων στην δομή του Ελαιώνα, την οποία όμως ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είναι αποφασισμένος να κλείσει. Σε αυτήν φιλοξενούνται σήμερα μια ανάσα από το Κέντρο περί τις 3500 μετανάστες (3000 μόνιμοι και 500 από την πλατεία Βικτωρίας οι οποίοι διαρκώς εναλλάσσονται).

Το μνημόνιο που υπέγραψε άλλωστε ο δήμος Αθηναίων με τον Παναθηναϊκό και το Δημόσιο για τη διπλή ανάπλαση προβλέπει ότι ο δήμος θα κλείσει τη δομή έναν χρόνο πριν αναλάβουν τις εργασίες κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Τότε θα ειδοποιήσει το αρμόδιο υπουργείο διά τα περαιτέρω. Έως τότε όμως το πρόβλημα θα υπάρχει και θα παροξύνεται. Δήμος και ΕΛΑΣ ευρίσκονται σε επιφυλακή για τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή της πόλεως η αυξημένη παρουσία μεταναστών, νόμιμων και παράνομων.

Η πρωτεύουσα καλείται μετά την απορρόφηση ενός εκατομμυρίου Αλβανών μεταναστών στην δεκαετία του 1990 να γίνει και πάλι το νέο χωνευτήρι, αλλά οι συνθήκες αυτή την φορά μοιάζουν να έχουν αλλάξει. Το ποσοστό ανοχής σε μετανάστη γείτονα μουσουλμάνο ή στην λειτουργία λατρευτικών τους οίκων (τεμενών) φθίνει συνεχώς. Κοινωνική ανοχή δεν υπάρχει. Κοινωνική κόπωση, ναι. Άνω του 70% δήλωσε στην τελευταία έρευνα της Kappa Research για το ίδρυμα Φρήντριχ Νάουμαν ότι η παρουσία μεταναστών τους ενοχλεί.