Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στον 59χρονο σήμερα άνδρα που κατηγορείτο για ασελγείς πράξεις σε βάρος της 11χρονης ανιψιάς του, της οποίας είχε αναλάβει την επιμέλεια.


Μετά από μαραθώνια διαδικασία (η δίκη ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Τετάρτης), το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο 59χρονος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για την σεξουαλική κακοποίηση και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 11 χρόνων. Ειδικότερα, με ψήφους 5-2 το Μικτό Ορκωτό, αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς, ενώ κατά πλειοψηφία 6-1 ψήφων απέρριψε το ανασταλτικό της έφεσης, που σημαίνει ότι ο 59χρονος οδηγήθηκε στην φυλακή για την έκτιση της ποινής του.

Ο καταδικασμένος θείος, επέμεινε στην αθωότητά του, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει ακουμπήσει την 11χρονη ανιψιά του. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε από το δικαστήριο την επανεξέταση του παιδιού, με οπτικοακουστική κάλυψη, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

 
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν το κοριτσάκι μίλησε στις δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου όπου φοιτούσε, στο Λασίθι, για την αποτρόπαια συμπεριφορά του θείου της, ο οποίος είχε αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού. 

Το κοριτσάκι ζούσε σε ακατάλληλες συνθήκες, σε ένα μικρό παράπηγμα με τον θείο του, στο εσωτερικό της επιχείρησης που διατηρούσε ο τελευταίος. Ήταν παραμελημένο, έμενε νηστικό, ενώ όπως αντιλήφθηκαν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο είχε και σημάδια από ξυλοδαρμό.

Η εκμυστηρεύσεις στη δασκάλα φυσικής αγωγής

Όπως είχε γράψει το Cretalive, το ανήλικο κορίτσι, φέρεται, με βάση τα όσα εκμυστηρεύθηκε στη δασκάλα φυσικής αγωγής, να ζούσε άσχημα κοντά στο θείο του. 
Η μοίρα ήταν σκληρή για το κοριτσάκι από τις πρώτες ημέρες που άνοιξε τα μάτια του. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο θείος ανέλαβε την επιμέλεια του και το μεγάλωνε μαζί με τα δικά του παιδιά. Όταν εκείνος χώρισε, έμεινε μόνος με το κοριτσάκι, σε ένα μικρό παράπηγμα, στο εσωτερικό της επιχείρησης που διατηρούσε.

Το 2019, όπως έγινε γνωστό, είχαν φθάσει στην κοινωνική υπηρεσία κάποιες ανώνυμες καταγγελίες που ανέφεραν ότι το παιδί διαβιούσε σε ακατάλληλες συνθήκες. Έγιναν συστάσεις στον ανάδοχο πατέρα και επισημάνθηκε ότι έπρεπε να βρεθεί κατάλληλη κατοικία.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι το παιδί δεν παρακολουθούσε τα διαδικτυακά μαθήματα γιατί ήταν χαλασμένος ο υπολογιστής και ενημερωνόταν για τα μαθήματα από συμμαθητές… Είχε ελάχιστες σχέσεις με παιδιά της ηλικίας της και τον περισσότερο χρόνο τον περνούσε μέσα στο κατάλυμα καθώς δεν είχε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Όπως είχε αναφερθεί, η κοινωνική υπηρεσία είχε θεωρήσει, από την έρευνα που είχε διενεργήσει, ότι ο ανάδοχος πατέρας νοιαζόταν και αγαπούσε την 11χρονη, αξιολογώντας όμως κάποιες άλλες καταστάσεις και συμπεριφορές υποδείκνυε τη διενέργεια ψυχιατρικής εξέτασης προκειμένου να εκτιμηθεί αρμοδίως αν πίσω από την συμπεριφορά του υπάρχει κάποια ψυχοπαθολογία που να συνδέεται με τη χρήση αλκοόλ ή και την επικινδυνότητα που μπορεί να απορρέει από αυτήν.