Ένας 80χρονος άνδρας συνελήφθη στην Αττική, με τις κατηγορίες της πλαστογραφία, απάτης και παράβασης της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από την έρευνα προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος, μαζί με συνεργούς του οι οποίοι αναζητούνται, είχαν βάλει πλαστή υπογραφή γνωστής ζωγράφου σε πίνακες με σκοπό να τους πουλήσουν σε οίκους πλειστηριασμών, γκαλερί τέχνης, αλλά και σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Για τον τερματισμό της δράσης τους συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών κα,ι από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ταυτοποιήθηκε η δράση του.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθη ο ηλικιωμένος, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτια και σε γκαλερί τέχνης, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 3 πλαστοί πινάκες και πλαστός πίνακας "έργο-κολώνα",
  • 6 αρχαία κινητά μνημεία και
  • 11 βυζαντινές εικόνες.
Τα αρχαία κινητά μνημεία και οι βυζαντινές εικόνες εξετάστηκαν από αρχαιολόγο και βυζαντινολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι η πλειονότητά τους εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα τεκμήρια θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.