Με μακροσκελή του επιστολή, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό και να περιορίσουν τις μετακινήσεις, αναγνωρίζοντας πως «αυτή δεν είναι μια εύκολη περίοδος για κανέναν».

«Η ανάγκη να συναντηθούμε με τους αγαπημένους μας είναι πιο έντονη από ποτέ. Ωστόσο, ο καθημερινός αναφερόμενος αριθμός νέων θανάτων από COVID-19 συνεχίζεται με τα υψηλότερα ποσοστά που παρατηρήθηκαν από τις αρχές του έτους. Καθώς φτάνουμε στο τέλος του έτους, θα ήθελα να σκεφτώ τον φόρο σε ανθρώπινες ζωές που έχουμε πληρώσει για την πανδημία.

Η καταστροφή της πανδημίας ήταν εκτεταμένη και αδυσώπητη, με οικογένειες να χωρίζονται και επιχειρήσεις να χρεοκοπούν. Οι άνθρωποι στερήθηκαν ευκαιρίες που μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν δεδομένες», αναφέρει ο Χανς Κλούγκε.

[embed]https://twitter.com/hans_kluge/status/1339860717927854081[/embed]

«Μεγάλες οι προκλήσεις της ψυχικής υγείας»

Κλούγκε , ωστόσο επιμένει στην αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στην Ευρώπη: «Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική υγεία θα είναι μακροπρόθεσμος και μεγάλος. Έρευνες πραγματοποιήθηκαν κατά τα αρχικά στάδια και αποκάλυψαν πως ένας στους τρεις νιώθει στενοχωρημένος. Ένας στους 2 νέους (ηλικίας 18-29 ετών) έχει κατάθλιψη και άγχος, και 1 στους 6 πιθανώς επηρεάζεται. Έως και το 20% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη», αναφέρει.

Καλεί μάλιστα τις κυβερνήσεις να μην υποτιμήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία και να λάβουν μέτρα «για να αντιμετωπίσουμε τον αντίκτυπο της ψυχικής υγείας στα άτομα και τις κοινότητές μας με όποιο τρόπο μπορούμε. Σε αυτήν την εποχή της δωρεάς, της προστασίας της ψυχικής υγείας και της ευημερίας μας, είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να δώσουμε.

Καθένας έχει διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζει τα πράγματα, αλλά υπάρχουν εργαλεία να ελέγξετε τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης... Από μια βόλτα στη φύση (όπου επιτρέπεται) και το να είστε δραστήριοι στην οργάνωση των ημερών σας -το να κάνετε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο μπορεί να είναι πολύ εποικοδομητικό.

Στο επίκεντρο της αναζήτησης του άλλου βρίσκεται ο τρόπος να συνδεθούμε, να προσφέρουμε και να δεχτούμε βοήθεια.

Οι προκλήσεις της ψυχικής υγείας παραμένουν έντονα στιγματισμένες σε πολλές κοινωνίες. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο φάσμα των προκλήσεων της ψυχικής υγείας θα είναι σημαντική όσο οι πραγματικές διαστάσεις της κρίσης γίνονται πιο ξεκάθαρες. Εξειδικευμένη φροντίδα και υπηρεσίες υποστήριξης χρειάζεται να διατηρηθούν για εκείνος που βρίσκονται στα πρόθυρα σοβαρών ψυχικών προκλήσεων.

Καθώς προετοιμαζόμαστε για τις γιορτές τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως και αν μεταβάλλονται αυτές, ας χτίσουμε στο συλλογικό πνεύμα που μας βοήθησε να πορευτούμε τους τελευταίους μήνες μαζί.

Αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερο μέρος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην ψυχική υγεία τους επόμενους μήνες, καθώς η πραγματικότητα αυτής της εμπειρίας τους καταβάλλει. Στη συνειδητοποίηση αυτής της αναπτυσσόμενης κρίσης, καλώ για συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να επενδύσουμε σε ισχυρότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ειδικά εκείνων που προσφέρουν στην κοινότητα και χρησιμοποιούν την ψηφιακή φροντίδα για να παρακάμψουν τα εμπόδια της βοήθειας».

«Πριν τις χειμερινές γιορτές αυτά είναι τα τρία βασικά μηνύματα που έχω για εσάς:

1. Αναγνωρίστε πως ακόμη και χώρια από τους αγαπημένους σας δεν είστε μόνοι

2. Αναζωπυρώστε το συλλογικό πνεύμα που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της κρίσης: ζητήστε βοήθεια, επικοινωνήστε, προσφέρετε υποστήριξη

3. Θυμηθείτε πως το ασφαλέστερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι.

Η οικογένειά μου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων γονιών μου και εμού, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να περάσουμε τις γιορτές χώρια και στο σπίτι. Κρατώ για τον εαυτό μου την παρηγοριά πως την επόμενη χρονιά μπορούμε να ελπίζουμε πως θα είμαστε και πάλι μαζί.

Η ευχή μου για το 2021 είναι για κάθε έναν από μας και τις κοινότητές μας να μείνουμε ασφαλείς και πιο υγιείς. Με τα πρώτα στάδια των εμβολιασμών να βρίσκονται σε εξέλιξη, νομίζω έχουμε πολλά να προσμένουμε.

«Ένας-δύο μήνες ακόμη»

«Έχουμε έναν-δύο μήνες θυσιών ακόμη μπροστά μας και μπορούμε να συμπεριφερθούμε τώρα με τρόπο που θα είμαστε συλλογικά περήφανοι.

Όταν κοιτάξουμε πίσω σε αυτούς τους πρωτοφανείς καιρούς, εύχομαι να νιώθουμε όλοι πως ενεργήσαμε σε πνεύμα ανθρωπιάς για να προστατεύσουμε όσους το έχουν ανάγκη».