Η παράταση – άγνωστο για πόσο – του lockdown – ωθεί την κυβέρνηση στην λήψη νέου πακέτου μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ιδιοκτητών ακινήτων, το οποίο θα ισχύσει για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Το νέο πακέτο θα πάρει σύντομα τον δρόμου για την Βουλή και θα παρατείνει τα οριζόντια μέτρα, ενώ παράλληλα θα φέρνει νέα ρύθμιση για τις επιταγές που περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την επιδότηση δόσεων για τα επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, το κούρεμα έως 100% των ενοικίων, η φθηνή κρατική ρευστότητα ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, οι αποζημιώσεις εργαζομένων που είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν ότι τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο θα υπάρχει lockdown και όσο αυτό θα διαρκεί, τόσο θα παρατείνονται τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται, για θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης, και αυτό θα εκφραστεί μέσα από το πακέτο, είναι να υπάρξει ένα μοντέλο με πιο εξατομικευμένα μέτρα για τους πληττόμενους.

Ας δούμε το νέο πακέτο:

Επιταγές: Θα υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα δίνεται επιπλέον χρόνος 75 ημερών στους εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών του Ιανουαρίου προκειμένου να καλύψουν τα ποσά. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη ρύθμιση εξέπνευσε στο τέλος του 2020, ενώ αναμένεται να ισχύσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους κομιστές των επιταγών.

trong>Γέφυρα: Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ένα δεύτερο πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς, τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων ξεκινούν σήμερα τις συζητήσεις με τα υπουργεία.

trong>Ενοίκια: Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έχει ήδη ανακοινωθεί ότι απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Για τα νομικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκια αυτόν τον μήνα, η αποζημίωση φθάνει στο 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τα χαμένα ενοίκια Νοεμβρίου, ενώ θα επιχειρηθεί να γίνει και η πληρωμή του Δεκεμβρίου εντός Ιανουαρίου ώστε να ακολουθήσει η αποζημίωση του Ιανουαρίου.

αράταση υφισταμένων μέτρων

το πλαίσιο της παράτασης των μέτρων συνεχίζεται και το επίδομα για όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε η επιχείρηση είναι κλειστή υποχρεωτικά μετά από κρατική εντολή είτε θεωρείται πληττόμενη. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ. Επίσης, δίνεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή.