Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του εμβολίου της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει "έκτακτη συνάντηση" την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Αναστολή αποφάσισαν Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία

ο υπουργείου Υγείας της Γερμανίας το που το πρωί της Δευτέρας τόνιζε  πως εξακολουθεί να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 βάσει των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έκανε στροφή 360 μοιρών και το απόγευμα της ίδιας μέρας μέρας ανακοίνωσε αναστολή των εμβολιασμών στον πληθυσμό της χώρας μετά από σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich.

Σε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, χαρακτήρισε την απόφαση ως «προληπτική αναστολή», η οποία, είπε, ήταν μέρος της «ανοιχτής και διαφανούς» προσέγγισης της κυβέρνησης στην επικοινωνία με τους πολίτες σχετικά με τον ιό.

Λίγα λεπτά με την ανακοίνωση του Βερολίνου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca προληπτικά, εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Με σύσταση του υπουργείου Υγείας», είπε ο Μακρόν σε συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές, η απόφαση είναι να ανασταλεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca ως προληπτικό μέτρο με την ελπίδα να αρχίσει πάλι το συντομότερο δυνατόν εφόσον η σύσταση [του ΕΜΑ] είναι θετική».

Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ανάλογη απόφαση και από την Ιταλία όπου είναι υπό έρευνα -και εισαγγελική- τουλάχιστον δυο θάνατοι, στη Σικελία και το Πιεμόντε.

Η απόφαση για προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca σε όλη την Ιταλία ελήφθη έπειτα από συνομιλία του υπουργού Yγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων, Aifa, σε ανακοινωθέν του τονίζει ότι αποφάσισε «προσωρινά και προληπτικά, εν αναμονή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), να απαγορεύσει την χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca κατά της covid 19, σε όλη την επικράτεια της χώρας». Προσθέτει, δε, ότι «η απόφαση ελήφθη, τηρώντας την ίδια γραμμή με ανάλογες αποφάσεις που ελήφθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών, για 15 ημέρες, ανακοίνωσε η Ισπανία ενώ και η Κύπρος αναβάλει μέχρι την Πέμπτη (18/03) τους εμβολισμούς.