Οι νεότεροι θα συνδυάζουν μελλοντικά το ίδιο όνομα, με κάτι άλλο. Με το ρωσικό εμβόλιο που πρώτο παρουσιάστηκε ως λύση απέναντι στην COVID 19, για τα «μάτια» και την τύχη του οποίου διχάστηκε και τελικά αποδείχθηκε ότι επέδειξε αξιοσημείωτη βραδυπορία η Ευρώπη.

Η άγνωστη βιομηχανία πίσω από το Sputnik

Ποια όμως είναι η άγνωστη φαρμακοβιομηχανία που κρύβεται πίσω από αυτό το εμβόλιο; Που παρήγαγε το Sputnik, για το οποίο ερίζουν κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων; Ποιοι κρύβονται πίσω από το εμβόλιο, στο οποίο μονίμως ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται παραλείποντας όμως την ενιαία ευρωπαϊκή στάση την οποία όλοι – και η Ελλάδα- είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν;

Παραγωγός εταιρεία είναι η μοσχοβίτικη R-Pharm. Ευρύτερη δημοσιότητα έλαβε το 2020 με το φάρμακο της που τότε εγκρίθηκε, το Coronavir ως θεραπεία κατά της COVID 19. Ιδρύθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Αλεξέι Ρέπικ (Alexey Repik) το 2001 αν και διατηρεί διεθνή παρουσία με συμμετοχή ιαπωνικών κεφαλαίων από το 2017. Ο Αλεξέι Ρέπικ είναι απόφοιτος της ανώτατης σχολής οικονομικών επιστημών της Ρωσίας.

Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο ελίτ στη χώρα το οποίο συνδέεται απευθείας με το Κρεμλίνο. Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο Αλεξέι Ρέπικ αποφοίτησε από τη σχολή μόλις σε ηλικία 15 ετών ως εξαιρετικό ταλέντο ενώ ο πατέρας του υπήρξε γιατρός. Το πόσο στενά συνδεδεμένος με την κυβέρνηση και τη διοίκηση Πούτιν είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας φαίνεται από το γεγονός πως είναι πρόεδρος του Russian Business Association ‘Delovaya Rossiya’ (‘Business Russia’), ενός φορέα σαν τον ελληνικό ΣΕΒ που ενώνει 3.000 επιχειρηματίες οι οποίοι φυσικά για να προχωρήσουν θέλουν πάντοτε καλές σχέσεις με το καθεστώς.

Ο Ρέπικ βρέθηκε στη θέση 1.205 στην λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη σε ηλικία μόλις 41 ετών. Παντρεμένος με τρία παιδιά, δεν αρέσκεται στη σπατάλη και τις κοσμικότητες σε σχέση με άλλους δισεκατομμυριούχους της Μόσχας. Η αξία της περιουσίας του έχει υπολογιστεί σε 2,1 δισ. δολάρια. Σε νεαρή ηλικία και κατά τις σπουδές του, εργαζόταν σε μια εταιρεία διανομών, την Rosmedkomplekt, για 300 δολάρια μισθό το μήνα «τα οποία ήταν πολλά λεφτά την τότε εποχή» όπως ο ίδιος έχει τονίσει.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα και με διεισδυτική ματιά θα κατανοήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονταν. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σε ένα χρόνο και με άξονα τις δικές του ιδέες θα εκτοξευθεί. Κι αυτό διότι θα βασιστούν τα αφεντικά του στη γνώση αγγλικών του Ρέπικ και στο ότι γνώριζε τον τρόπο εργασίας της δυτικής οικονομίας. Έτσι θα προσεγγιστούν δυτικές φαρμακοβιομηχανίες.

Πούλησε το αυτοκίνητό του

Ένα νέο στάδιο στην καριέρα του ήταν η δημιουργία της δικής του επιχείρησης. Για να ενισχύσει την R-Farm, ο Ρέπικ πούλησε το αυτοκίνητο του. Μέρος των κεφαλαίων παρασχέθηκαν και από τους γονείς του. Η εταιρεία γρήγορα κατέκτησε την αγορά, τα έσοδα αυξήθηκαν χρόνο με το χρόνο. Σύντομα η R Pharm είχε θυγατρικές. Το 2006 παρουσιάστηκε μια σημαντική ευκαιρία .

Ο Αλεξέι Ρέπικ έλαβε το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής φαρμάκων στους δικαιούχους, κερδίζοντας σχετικό διαγωνισμό. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία έλαβε σημαντικές εκπτώσεις και κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις. Το επόμενο βήμα ήταν η συμμετοχή της βιομηχανίας στην παραγωγή φαρμάκων. Σταδιακά, η επιχείρησή μετατράπηκε σε δίκτυο περιφερειακών θυγατρικών.