α εγκαίνια μιας όμορφης έκθεσης έγιναν απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων στα Πετράλωνα.

Ενας φωτογράφος, ο Βασίλης Γκίζας, ένας εικαστικός ο Δημήτρης Μπέκας κι ένας λογοτέχνης ο Λευτέρης Χατζηθεοδώρου ένωσαν το ταλέντο και την έμπνευσή τους για να μας παρουσιάσουν την δική τους προσέγγιση για το Χρόνο.

Την ονόμασαν "ο Σμιλευτής Χρόνος". Είναι μια πολύμορφη έκθεση , μέρος της οποίας είδαμε και πέρυσι στην Αθήνα, που παρουσιάζεται φέτος στο σύνολό της, εμπνευσμένη απ τον κόσμο της θάλασσας και την ναυτοσύνη.

[gallery size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="2253,2254,2256,2257,2259,2260,2258,2255"]

Σμιλεύω θα πει δίνω μορφή, άρα αλλάζω. Τα σκουριασμένα σίδερα, τα φαγωμένα ξύλα, τα φθαρμένα σχοινιά , τα ξεθωριασμένα χρώματα, τα κάθε λογής παλιά φορτωμένα μνήμες αντικείμενα κουβαλούν έντονα τα σημάδια μιας επίπονης διαδρομής. Τα φινιστρίνια που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο, αφήνουν να φανεί ο ορίζοντας , η θάλασσα μέρα και νύχτα, με φουρτούνα και μπουνάτσα, ο συννεφιασμένος ουρανός με τα πετεινά του, ό τι δηλαδη ατενίζει ο ναυτικός,

Την ίδια στιγμή όμως γίνονται και παράθυρα που αποκαλύπτουν την ανθρώπινη παρουσία πάνω στα καράβια : Βλέμματα γεμάτα προσμονή, χαρακτηριστικά που σκλήρυναν απ τις μεγάλες απουσίες, άνθρωποι συντροφευμένοι απέναντι στην κοινή τους μοίρα. Ο ποιητικός λόγος που συνοδεύει τα παραπάνω, είναι πάντα σε πρώτο πρόσωπο. Μοιάζει μ' ανθρώπινο μουρμουρητό που εξιστορεί, παραπονιέται καί προσεύχεται μαζί. Εκφράζει μνήμες των όσων βιώθηκαν κι έβαλαν την σφραγίδα τους αυτή τη φορά όχι στα άψυχα, μα στις ίδιες τις ψυχές ,.

Η "σμίλη" δεν σταματά να δουλεύει... Μεταμορφώνει την ύλη , μεταμορφώνει και τους ανθρώπους. Ο Χρόνος γεννά , διαμορφώνει, καταστρέφει, αναγεννά . Κι αυτό το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ.

Ο ¨Σμιλευτής Χρόνος" έχει την επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Αννίτας Πατσουράκη.

ας περιμένει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", Ηρακλειδών 66 , δίπλα στην γέφυρα Πουλοπούλου.

"Σμιλευτής Χρόνος" , Εγκαίνια έκθεσης : 2/12/2019.

πιμέλεια : Αννίτα Πατσουράκη.

ιάρκεια : Από 2 έως 12 Δεκεμβρίου 2019.