Ας πάρουμε ένα σενάριο που έχουμε ακούσει οι περισσότεροι από φίλους και γνωστούς: Νόσησε το παιδί με κορονοϊό, αποδεδειγμένα με PCR ή Rapid, και το κρούσμα έχει καταγραφεί στα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στο διάστημα της καραντίνας, οι γονείς εμφάνισαν συμπτώματα αλλά δεν έκαναν τεστ, αφού είτε δεν τους δόθηκε η σχετική οδηγία από την Πολιτική Προστασία είτε επειδή ήταν σε καραντίνα και θεώρησαν ότι δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι εκθέτοντας άλλους στον ιό. Αντίστοιχα, μπορεί να έχει συμβεί με ένα οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας που αποδεδειγμένα νόσησε ή μεταξύ συντρόφων ή ανθρώπων που συζούν.

Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση για το πιστοποιητικό νόσησης και την ανάγκη για εμβόλιο

το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκαν χθες στην ενημέρωση των συντακτών Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Το θέμα έθεσε δημοσιογράφος ρωτώντας τι ισχύει εάν κάποιος δεν μπορεί να αποδείξει απόλυτα ότι έχει νοσήσει από κορονοϊό αν και ενδεχομένως έχει κολλήσει. Δηλαδή, ένα εξειδικευμένο περιστατικό όπου κάποιος σε κάποια οικογένεια έχει κολλήσει και οι υπόλοιποι έχουν αναγκαστεί να μπουν σε καραντίνα μαζί του και έχουν κάποια συμπτώματα, τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Πώς λαμβάνει πιστοποιητικό νόσησης αν δεν έχει εξεταστεί; Πρέπει να κάνει διπλή δόση του εμβολίου ή δεν πρέπει; Πρέπει να κάνει τεστ αντισωμάτων, τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση;

* "Ήρθα σε επαφή με κρούσμα, αλλά είμαι εμβολιασμένος. Τι κάνω;"

Όπως απάντησε η Μαρία Θεοδωρίδου, "για να μπορεί να πάρει κάποιος πιστοποιητικό, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και από τον ΕΟΔΥ έχουν μπει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη νόσηση. Και η τεκμηρίωση απαιτεί να έχει καταγραφεί στο μητρώο του ΕΟΔΥ τεστ rapid ή μοριακός έλεγχος. Ίσως στην αρχική περίοδο αυτό δεν είχε γίνει αντιληπτό και πολλοί δεν έκαναν τεστ με το στοιχείο ότι νόσησε η οικογένεια, άρα έχω νοσήσει και εγώ. Και δεν αποδεικνύεται αυτό, δεν υπάρχει έτσι ως αποδεικτικό η καταγραφή στην Covid. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει το πιστοποιητικό της νόσησης. Επομένως, θα υπάρχουν άτομα, τα οποία παρότι νόσησαν με αυτό τον τρόπο που αναφέρατε, θα πρέπει να εμβολιαστούν".

Είναι ο τίτλος αντισωμάτων αρκετός για να αποδείξει φυσική νόσηση;

το ερώτημα αυτό απάντησε αρνητικά η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας ότι ο προσδιορισμός του τίτλου των αντισωμάτων, λόγω μεθοδολογικών αδυναμιών, δεν έχει συμπεριληφθεί στις μεθόδους που μπορεί κανείς να αποδείξει τη φυσική νόσηση.

Τι ισχύει για τα εμβόλια εάν κάποιος δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει νοσήσει;