Πιέσεις για αύξηση των εμβολιασμών, περισσότερους ελέγχους  και μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά και κίνητρα στους γιατρούς για εφημερίες φέρνει η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, κ. Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας σήμερα το πρωί (Τρίτης 2/11) στον ΣΚΑΪ.

κ. Θωμαϊδης εξέφρασε φόβους για 10.000 κρούσματα την ημέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν συνεχίσει αυτή κατάσταση χωρίς να ληφθούν κάποια μέτρα, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Μπορεί να χτυπήσουν και τις 10.000».

Αναφορικά με τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν, ο κ. Θωμαϊδης τόνισε πως είναι απαραίτητος ο περιορισμός των επαφών, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και κάποιες δραστηριότητες οι οποίες επιδεινώνουν την επιδημιολογική εικόνα και θα πρέπει να σταματήσουν.

«Ενδεχομένως να απαιτηθεί και περιορισμός τύπου lockdown τοπικού χαρακτήρα, από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη είναι τόσο χαμηλή σε κάποιες περιοχές και δεν ξεπερνά το 40%. Είναι αυτονόητο πως με τη δυναμική πανδημίας και τη διασπορά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα που θα συμπιέσουν το σύστημα της υγείας».

Στη συνέχεια ο κ. Θωμαϊδης δήλωσε: «πάμε για τα χειρότερα στις περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη». Οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής έδειχναν μια σταδιακή αύξηση και αυτή τη στιγμή έχει διπλασιαστεί το ιικό φορτίο σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι το ιικό φορτίο στα λύματα συμβαδίζει με τα κρούσματα.

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου - Ποια μέτρα έρχονται

έα σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη (2/11) προκειμένου να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τις νέες παρεμβάσεις για την ανάσχεση του κορονοϊού.

Οι ειδικοί εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις «κόκκινες» περιοχές. Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Μία σκέψη είναι να απαιτούνται δύο test την εβδομάδα (έναντι ενός) σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυστηροποιηθούν προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους εμβολιασμένους.

Την ίδια ώρα εξετάζεται και η ενίσχυση του ΕΣΥ, στην οποία θα συμβάλλει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης των εφημεριών στα νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς όπως και από γιατρούς του ΕΣΥ με αμοιβή 250 ευρώ ανά εφημερία. Επίσης, θα επιχειρηθεί αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Επίσης, προωθούνται συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές, ενώ γίνεται προσπάθεια για την την αύξηση των εμβολιασμών, με στόχο να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην αναμνηστική τρίτη δόση για εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από τη 2η δόση.