Μπλόκο στους ανεμβολίαστους ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Νέα μέτρα μετά και τη σημερινή νέα έκρηξη κρουσμάτων που έφτασε τις 6.700 μολύνσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Σε ισχύ από το Σάββατο τα νέα μέτρα

α νέα μέτρα, που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων:

- Υποχρέωση για δυο τεστ (rapid ή μοριακό) σε όλους τους ανεμβολίαστους για την προσέλευση στη δουλειά, περιλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.

- Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR μοριακό τεστ.

- Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος στους ανεμβολίαστους για την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και για την άσκηση του θρησκευτικού τους καθήκοντος.

- Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές. Πρόστιμο που ξεκινά από 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα. Θα αναρτάται λίστα με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.

- Θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και άλλων προβλέψεων.

«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν», είπε ο κ. Πλεύρης, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρχει «καμία ανοχή σε όσους δέχονται ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους». Επίσης, διπλασιάζονται οι τιμές των προστίμων: 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε ότι «το μέτρο της αναστολής για τους γιατρούς θα παραμείνει, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», προσθέτοντας ότι «οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί δεν θα μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες στο σύστημα».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι, παρότι υπάρχει επιδημιολογική έξαρση, δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, σημειώνοντας ότι «το 73% ενηλίκων έχει εμβολιαστεί».