'Ενα νέο όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού αναμένεται με αγωνία, καθώς από την  Παρασκευή 26/11 ξεκινά η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων και στη χώρα μας.

'Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σε πρώτη φάση στόχος είναι η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων να γίνεται σε 10 νοσοκομεία σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το OPEN, ανάμεσα στα νοσοκομεία είναι το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά του Covid-19, το οποίο βασίζεται σε μονοκλωνικά αντισώματα.

*Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιικού χαπιού της εταιρίας Merck.