Την εκτίμηση ότι το χάπι κατά του κορονοϊού θα μπορούσε να καλύπτει τις μεταλλάξεις της νόσου περισσότερο από ό,τι το εμβόλιο, εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, κ. Ηλίας Μόσιαλος

strong>

Ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σχετικά με τη μετάλλαξη 'Ομικρον και την ανθεκτικότητά της στα εμβόλια, σημείωσε πως τα χάπια της Pfizer και της Merck θα καλύπτουν τη νέα παραλλαγή, λόγω της διαφορετικής τους λειτουργίας συγκριτικά με τα εμβόλια.

?πως μάλιστα επεσήμανε, «η μετάλλαξη Ομικρον είναι πολύ πιο μολυσματική, μεταδίδεται πιο εύκολα, από το αρχικό στέλεχος που βρέθηκε στην Κίνα, ωστόσο δεν ξέρουμε αν νοσεί κάποιος χειρότερα. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη νότια Αφρική, φαίνεται ότι τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια, ωστόσο αφορούν σε άτομα κάτω των 40 ετών».

Αναφορικά με την κάλυψη από τα εμβόλια, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. «Θα πρέπει να δούμε τον συνδυασμό κλινικών πειραματικών δεδομένων για να δούμε αν θα πιάνουν τα εμβόλια. Αν δεν πιάνουν τα εμβόλια, τότε το πιθανότερο είναι να μην πιάνουν και τα μονοκλωνικά».

Ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε ότι η νέα παραλλαγή θα καλύπτεται από τα χάπια κατά του κορονοϊού, που αναμένεται να παραχθούν, καθώς «στοχεύουν μέρος του ιού που δεν έχει μεταλλαχθεί».

Θα ήταν μια λύση και για άλλες παραλλαγές», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο σημείωσε ότι αυτά δεν θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι. «Να περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα και στο μεταξύ να προστατευόμαστε».

Μόσιαλος για τα νέα μέτρα: Θα προτιμούσα να είχε γίνει κάτι άλλο

ναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, σχολίασε ότι προτιμούσε ένα θετικό μέτρο για τους ανεμβολίαστους, κάνοντας λόγο για άλλου είδους κίνητρα.

«Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα οφέλη των εμβολίων. Δόθηκαν θετικά κίνητρα στους νέους στις ηλικίες 18-25: το voucher των 150 ευρώ. Θα μπορούσε τον Ιούνιο ή του Ιούλιο να έχει δοθεί ένα κίνητρο στους συνταξιούχους με μείωση της συμμετοχής για το φάρμακο, που είναι πολύ μεγάλη και δυσβάστακτη. Η σύνταξη των 400-500 ευρώ μειώνεται πάρα πολύ, γιατί όλοι παίρνουν φάρμακα σ’ αυτήν την ηλικία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

«Τώρα φθάσαμε σε αδιέξοδο. Είμαστε ένα μήνα πριν από το τέλος της χρονιάς, με τα νοσοκομεία να πιέζονται πάρα πολύ, με τη βόρεια Ελλάδα να μην αντέχει και τους γιατρούς να είναι στα όριά τους. Τι θα κάνουν οι γιατροί σε έναν μήνα, όταν θα έχουν να αποφασίσουν μεταξύ ενός 70άρη που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και ενός 45χρονου που έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά είναι ανοσοκατασταλμένος και δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο;», διερωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Ποιος θα μπει στη ΜΕΘ, όταν βρεθούν μπροστά στο δίλημμα; Γιατί αυτά τα διλήμματα είναι πραγματικά. Δεν είναι ότι δεν τα είδαμε στην Ευρώπη. Τα είδαν οι Αγγλοι, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί γιατροί, στο παρελθόν εμείς δεν τα είδαμε ακόμη».

Επομένως, σύμφωνα με τον καθηγητή, «θα προτιμούσα να έχει γίνει κάτι άλλο, με διαφορετική εισαγωγή των μέτρων και των θετικών κινήτρων, τώρα όμως μπροστά στο αδιέξοδο και μπροστά στα διλήμματα του τι σημαίνει αυτό, ή στο στο να κλείσεις πάλι την οικονομία και να γίνει ένα lockdown, το τι σημαίνει να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, επειδή δεν θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα».

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Μόσιαλου: