Την αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης πιστοποιητικών νόσησης Covid-19 για τους μη εμβολιασμένους εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορoνοϊό.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται το πιστοποιητικό νόσησης για τους ανεμβολίαστους να εκδίδεται αποκλειστικά μετά από θετικό μοριακό έλεγχο (PCR). Μέχρι πρότινος, η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης γινόταν και με θετικό rapid test.

Εάν η εισήγηση της Επιτροπής γίνει δεκτή από το κυβερνητικό επιτελείο, όσοι νοσούν θα μπορούν να το βεβαιώνουν μόνο με μοριακό έλεγχο (PCR τεστ).

«Λυγίζουν» τα νοσοκομεία υπό το βάρος της αναζωπύρωσης της πανδημίας

βαθμός αξιοπιστίας των PCR τεστ θεωρείται ανώτερος έναντι των γρήγορων τεστ αντιγόνου. Πλεονέκτημα των rapid test είναι τόσο η γρήγορη έκδοση αποτελεσμάτων -εντός 30 λεπτών- χωρίς την ανάγκη επεξεργασίας σε εργαστήριο, όσο και το χαμηλό κόστος τους. Ωστόσο, υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον βαθμό αξιοπιστίας των rapid test.

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών τα πλαστά πιστοποιητικά

πενθυμίζεται ότι τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν πάρει οι καταγγελίες για πωλήσεις πλαστών πιστοποιητικών νόσησης ή εμβολιασμού με αντίτιμο που κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ.

Ενδεικτικά, στον Παλαμά Καρδίτσας, συνολικά 115 περιπτώσεις βρίσκονται ήδη στο «μικροσκόπιο» των αρχών. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε επίσης, ότι στο εν λόγω κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών είχαν απευθυνθεί και πέντε άτομα, τα οποία εργάζονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και το «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν τραυματιοφορέα, μια νοσηλεύτρια, έναν νοσηλευτή, καθώς και μία διοικητική υπάλληλο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, επικεφαλής του κυκλώματος των πλαστών πιστοποιητικών φέρεται να είναι διοικητική υπάλληλος από τον Παλαμά, ενώ οι μεσολαβητές εισέπρατταν τα χρήματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα, το κύκλωμα ζητούσε ως αιτιολογία στην κατάθεση του λογαριασμού να αναφέρουν ταφικό μνημείο συγγενικού προσώπου.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα κύκλωμα με πλαστά rapid test για Covid-19, στο οποίο εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ένας φαρμακοποιός και ως χρήστες ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ και ένας στρατιωτικός, αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Ασφάλειας στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που ανέλαβε την υπόθεση λόγω εμπλοκής των δύο κρατικών λειτουργών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο σε περιοχή του νομού Έβρου προμήθευε με πιστοποιητικά για Covid-19 και κυρίως rapid test, μέσω ΗΔΙΚΑ, διάφορους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι τα παρουσίαζαν στις δουλειές τους προκειμένου να φαίνονται νόμιμοι, όσον αφορά στους κανόνες για την προστασία του πληθυσμού από τον κορονοϊό.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, που είχαν την πληροφορία για τη συγκεκριμένη δράση, εντόπισαν τους εμπλεκόμενους, ανάμεσα στους οποίους είναι ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ και ο στρατιωτικός που ελάμβαναν συστηματικά ψεύτικες βεβαιώσεις ότι έχουν κάνει rapid test, προκειμένου να τις παρουσιάζουν στις υπηρεσίες τους.