Πυρ και μανία γίνονται ο σύζυγοι βλέποντας τις γυναίκες τους να αμείβονται καλύτερα από αυτούς

ο στρες των ανδρών εκτοξεύεται όταν η σύζυγός τους φέρνει στο σπίτι πάνω από το 40% του οικογενειακού εισοδήματος, όπως προκύπτει από έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπαθ. Κι όταν μόνο αυτή συντηρεί το σπίτι, τότε τα πράγματα είναι χειρότερα.

Η μελέτη, που διήρκεσε 15 χρόνια, διεξήχθη σε δείγμα 6 χιλιάδων ζευγαριών στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent.

«Τα πορίσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι κοινωνικές νόρμες και οι παραδοσιακές συμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι άνδρες πρέπει να κερδίζουν περισσότερα από τις γυναίκες τους, μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία τους. Δείχνουν επίσης πόσο ισχυρές είναι οι νόρμες που αφορούν την ταυτότητα των φύλων», υποστήριξε η καθηγήτρια Τζοάνα Σίρντα, οικονομολόγος στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μπαθ και συγγραφέας της μελέτης. Η ίδια τόνισε ότι το συνεχές στρες μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας τόσο σωματικής όσο και ψυχικής καθώς και σε κοινωνικά θέματα». Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου δεν ένιωθαν στρες για το εισόδημα της συζύγου τους αν εκείνη κέρδιζε περισσότερα χρήματα πριν από τον γάμο τους.

«Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική όταν είναι σαφές από την αρχή στον άνδρα η υπεροχή των οικονομικών απολαβών της γυναίκας», εξηγεί η ερευνήτρια.