Έρευνες σχετικές με την υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαιώνουν πως ενέχει μικρότερο κίνδυνο βαριά νόσησης, σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Ο κίνδυνος νοσηλείας από την Όμικρον μειώνεται σχεδόν στο ένα τρίτο συγκριτικά με τον κίνδυνο της παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη περισσότερων από ένα εκατομμύριο κρουσμάτων και των δύο μεταλλαγμένων στελεχών τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Αρχή Υγειονομικής Ασφαλείας της Βρετανίας (UK Health Security Agency), κατέδειξαν επίσης ότι τα εμβόλια μπορούν να λειτουργήσουν καλά έναντι της Όμικρον, με την τρίτη δόση να συνδέεται με 81% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας, σε σύγκριση με παρόμοιους ανεμβολίαστους ασθενείς.

«Η τελευταία σειρά αναλύσεων συμβαδίζει με τις ενθαρρυντικές ενδείξεις που έχουμε ήδη δει», δήλωσε η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος στο UKHSA.

«Είναι ακόμη νωρίς»

Εντούτοις, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε οποιοδήποτε τελικό συμπέρασμα σχετικά με τη νοσοκομειακή βαρύτητα και η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον και τα αυξανόμενα κρούσματα στον πληθυσμό των άνω των 60 ετών στην Αγγλία σημαίνουν ότι παραμένει πολύ πιθανό να υπάρξει σημαντική πίεση στο NHS τις επόμενες εβδομάδες».