Mε ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, και οι ανησυχία των επιστημόνων μεγαλώνει.

α εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα, που οδηγεί σε βαριά νόσηση, είναι ακόμα ενεργή, ενώ η εποχική γρίπη έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της.

Παρότι λοιπόν, σήμερα Κυριακή, ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες είναι μειωμένος (καταγράφηκαν συνολικά 17.633 κρούσματα), γνωρίζουμε ότι τις Κυριακές πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ από τις καθημερινές, οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες.

Συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 78.679 τεστ, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους πέντε που ελέγχθηκαν είναι θετικός. Την προηγούμενη Κυριακή, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν ένας θετικός στους 16 πολίτες που έκαναν τεστ.

Ανησυχία για συνύπαρξη Όμικρον και Δέλτα

Σύμφωνα με το OPEN, η μετάλλαξη Όμικρον έχει κυρίαρχη στη χώρα καθώς άφορά περίπου στο 70 - 75% των νέων κρουσμάτων. Όμως με δεδομένο των τεράστιο αριθμό νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά την τελευταία εβδομάδα, το ποσοστό των νοσούντων με την μετάλλαξη Δέλτα (που υπολογίζεται σε 25 - 30%) δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Όπως μετέδωσε η Δέσποινα Βλεπάκη, η επόμενη εβδομάδα θα δείξει σε μεγάλο βαθμό αν τελικά η Όμικρον έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο κρουσμάτων και ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μας απασχολήσει. Οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως η Όμικρον κάνει τους επόμενους λίγους μήνες τον κύκλο της στη χώρα μας, αλλά παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η Δέλτα η οποία δείχνει να επιμένει.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εξακολουθούν να τονίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι εκείνοι που νοσούν βαρύτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ανησυχία και για την εποχική γρίπη

πίσης, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν άμεσα και για τον ιό της εποχικής γρίπης, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας.

Πέρυσι η εποχική γρίπη δεν είχε απασχολήσει καθόλου τη χώρα μας, όμως φέτος ήδη έχουν εντοπιστεί τα πρώρα κρούσματα, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ τις επόμενες ήμερες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες αδιάθετα εμβόλια για την εποχική γρίπη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

l>

  • Florona – Στο Ισραήλ το πρώτο κρούσμα – Πόσο σοβαρό είναι το πάντρεμα ιού και γρίπης
  • Αίσιο τέλος η ομηρία στον Άγιο Παντελεήμονα -Συνελήφθη ο 34χρονος που απειλούσε να σκοτώσει την πρώην σύντροφό του
  • ΠΟΥ: Η οξεία φάση της πανδημίας ίσως τελειώσει το 2022, αλλά ο ιός δεν θα εξαφανιστεί
  • Άγιος Παντελεήμονας: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον 34χρονο που κρατούσε όμηρο την πρώην σύντροφό του
  • Τραγωδία στην Άρτα: Ανήλικος σκότωσε στο κυνήγι τον θείο του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε!