Δεν πρόλαβαν να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και με το «καλημέρα» εντοπίστηκαν 16.000 κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 2.500 αφορούν εκπαιδευτικούς!

Ο προβληματισμός του υπουργείου είναι έντονος και αναμένεται η συγκέντρωση όλων των στοιχείων ώστε να παρθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, επιπλέον αποφάσεις.

2>6.500 εκπαιδευτικοί εκτός αιθουσών

συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών που δεν μπορούν να μπουν στις τάξεις αυτή τη στιγμή είναι περίπου 6.500 εκ των οποίων οι 2.500 προέκυψαν από τα self test που δηλώθηκαν μέχρι και την Κυριακή για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ οι υπόλοιποι 4.000 είναι εκπαιδευτικοί που νόσησαν νωρίτερα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς έγινε γνωστός σχεδόν την… ώρα που χτυπούσε το πρώτο κουδούνι. Δεδομένου όμως ότι υπήρξαν ελλείψεις και πολλοί γονείς και μαθητές χρειάστηκε να πάνε στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας στα σχολεία για να βρουν self test, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες για 14.000 με 15.000 κρούσματα, όπως προκύπτει από τα θετικά self test που δηλώθηκαν μέχρι και χθες (9/1). Την είδηση μάλιστα επιβεβαίωσαν τόσο η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (10/1), όσο και η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Μίνα Γκάγκα, μέχρι στιγμής «έχουν βρεθεί θετικά 14.000 παιδιά, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test». Σημείωσε δε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».

2>Το πλαίσιο για τα self test στα σχολεία

ι οδηγίες του υπ. Παιδείας αναφέρουν ότι για την τρέχουσα εβδομάδα (10 με 15 Ιανουαρίου) θα πρέπει να γίνουν τρία self test. Ένα για τη Δευτέρα, ένα για την Τρίτη (11/01/2022) και ένα για την Παρασκευή (14/01/2022). Το self test πρέπει να γίνεται έως και είκοσι τέσσερις ώρες (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Για τις επόμενες εβδομάδες ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης θα διενεργείται δύο (2) φορές ανά σχολική εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, αντιστοίχως.

Οι μαθητές/τριες οφείλουν να φέρουν μαζί τους την εκτυπωμένη σχολική κάρτα μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, αυτή μπορεί να συμπληρωθεί και να υπογραφεί και χειρόγραφα από τους γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών.

Για να διευκολύνεται ο έλεγχος των αποτελεσμάτων που δηλώνονται στην πλατφόρμα https://edupass.gov.gr/, καλό θα ήταν να δηλώνεται το αποτέλεσμα το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Όταν ένας μαθητής απουσιάζει κατά την ημέρα που πρέπει να επιδείξει το έντυπο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα πρέπει να το έχει μαζί του την ημέρα που θα επιστρέψει στο σχολείο.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία -Πόσο διαρκεί η καραντίνα

ν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η καραντίνα θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:

(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και

?) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

πιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι (τεστ) κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες.

ε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπ. Παιδείας διευκρινίζει για την περίπτωση κρούσματος:

Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.