Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία, συγκαλείται σήμερα στις 13:30, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια.

Ο Υπουργός των Εξωτερικών θα ενημερώσει θα ενημερώσει τα κόμματα για τις νεότερες εξελίξεις ενώ ζήτησε και από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να καταδικαστούν από όλες τις πολιτικές πτέρυγες οι κινήσεις της Άγκυρας και τα μνημόνια συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν για την στήριξη που έχει ληφθεί από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία. Τόνισε φυσικά πως τις τελικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή αντίδραση θα τις λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ως πρώτο μέρος αντίδρασης, η ελληνική πολιτεία θα αποστείλει δύο επιστολές, μια προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες και μια προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Στην πρώτη επιστολή θα τονιστεί πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομη και άκυρη και πως παραβιάζει ανοιχτά και ξεκάθαρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

Στην δεύτερη επιστολή, θα τονίζονται οι κίνδυνοι που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο από τις ενέργειες της Τουρκίας και την υπογραφή του "μνημονίου συνεργασίας" με την Λιβύη.

Ο Ερντογάν "ανεβάζει στροφές"

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης και απείλησε την Ελλάδα με επιπτώσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης σε συνέντευξή του πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα καθώς και στα διεθνή ύδατα.