Ιστορική στροφή για τους Times του Λονδίνου, που τάσσονται πλέον στο πλευρό της Ελλάδας αναφορικά με το μείζον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

?πως τονίζεται δε στο δημοσίευμά τους «Τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν»!

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι επί 50 έτη στήριζαν τη θέση της κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου που δήλωναν κατά της επιστροφής και σήμερα ανακοινώνουν ότι αλλάζουν γνώμη και τάσσονται υπέρ της επιστροφής.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι έργα τέχνης τόσο θεμελιώδη για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Μουσείο αλλά και η Βρετανική κυβέρνηση υποστηριζόμενα από τους Times, αντιστάθηκαν στην πίεση αυτή. Πλέον οι συνθήκες άλλαξαν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει τώρα να επιστραφούν», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Συνενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά» [The Times view on the Elgin Marbles: Uniting Greece’s Heritage].

[caption id="attachment_25681" align="alignnone" width="593"] «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Συνενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά» [The Times view on the Elgin Marbles: Uniting Greece’s Heritage].[/caption]«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα απεικονίζουν με έναν υπέροχο τρόπο την ανθρώπινη μορφή και την κίνηση. Εκατομμύρια άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτά τα ανεκτίμητης αξίας γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα και τους τελευταίους δύο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι  από τα ομορφότερα εκθέματα του Μουσείου...»

"Η πρόταση της επιστροφής τους έφτασε κοντά σε συμφωνία. Απέτυχε όμως λόγω διαμάχης για την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα. Η Βρετανία επέμεινε ότι είχαν αγοραστεί, όχι λεηλατηθεί, και πρέπει να παραμείνουν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Η Ελλάδα υποστήριξε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε το δικαίωμα να διαθέσει αντικείμενα κατασκευασμένα στην Ελλάδα σχεδόν δύο χιλιετίες πριν από την οθωμανική κατάκτηση. Το μουσείο και η κυβέρνηση χρονοτριβούν για τη λήψη απόφασης. Ένας τέτοιος γραφειοκρατικός παραλογισμός μπορεί να επιλυθεί γρήγορα. Αφήστε τα γλυπτά να πουληθούν πίσω σε τιμή κόστους. Μια πράξη του κοινοβουλίου κατακύρωσε τις αγορές του Λόρδου Έλγιν στο μουσείο. Ας εγκρίνει λοιπόν το κοινοβούλιο την επιστροφή τους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ