Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν παλαιογενετιστές του Ινστιτούτου Jacques Monod αναλύοντας ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο Umm el-Marra στη βόρεια Συρία.

Σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances», οι ερευνητές αναφέρουν ότι κάποιοι από τους σκελετούς ζώων που βρέθηκαν εκεί ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος γαϊδάρων που αποτελούσε υβρίδιο εξημερωμένων και άγριων γαϊδάρων.

Οι ερευνητές ονόμασαν το είδος «kunga» και, όπως υποστηρίζουν, αυτοί οι υβριδικοί γάιδαροι ήταν πιο δυνατοί και πιο γρήγοροι και από τους εξημερωμένους και από άγριους γάιδαρους.

Η διασταύρωση γινόταν με σκοπό το νέο είδος να χρησιμοποιηθεί στις μάχες για να μεταφέρει πολεμικά άρματα ή να τρέχει στα πολεμικά πεδία έχοντας πάνω του πολεμιστές που φορούσαν βαριές πανοπλίες, κάτι που δεν μπορούσαν να αντέξουν τα άλλα είδη.

ια αυτόν το λόγο, οι ερευνητές χαρακτηρίζουν αυτό το ισχυρό και γρήγορο είδος ως «υβρίδιο Φόρμουλα 1».

Η χρονολόγηση των σκελετών έδειξε ότι είναι ηλικίας περίπου 4,5 χιλιάδων ετών! Η έλευση των πρώτων αλόγων στην περιοχή της Μεσοποταμίας τοποθετείται πέντε αιώνες αργότερα και οι ερευνητές θεωρούν ότι οι τοπικές κοινότητες της Μεσοποταμίας προχώρησαν στη λύση της διασταύρωσης των γαϊδάρων για να μπορέσουν να αναβαθμίσουν την πολεμική τους ισχύ.