Το εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για όσους φοβούνται τα mRNA εμβόλια και προτιμούν τα πρωτεϊνικά.

Τον Απρίλιο όμως φτάνει στη χώρα μας και το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi, ενώ τα αντιϊκά φάρμακα ξεκίνησαν από χθες να χορηγούνται, όπως είπε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η Μίνα Γκάγκα.

Όσον αφορά τα φάρμακα, έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις και παραδόθηκαν ή παραδίδονται αρκετά από αυτά, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε ότι στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν στη χώρα και χάπια άλλης εταιρείας, καθώς και άλλα φάρμακα που προσφέρουν προφύλαξη από τον κορονοϊό.

Σημείωσε δε ότι τα φάρμακα εγκρίνονται σε 24 ώρες και σε 48 ώρες το αργότερο και παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους.

Η Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε ερωτήσεις, ξεκαθάρισε όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και τη συμβολή του στην πανδημία ότι είναι σημαντική και επισήμανε ότι "έχουμε προχωρήσει σε επίταξη, αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε". Τέλος τόνισε ότι ήδη 350 ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα.