Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία» ο 12χρονος ο οποίος μεταφέρθηκε από τη Λέρβο λόγω επιπλοκών από τον κορονοϊό. Αν και βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έχει διασωληνωθεί ενώ φαίνεται πως αν και σοβαρή, η κατάστασή του προς ώρας είναι σταθερή αι μάλλον πάσχει από το σύνδρομο MIS-C,

Ο 12χρονος είχε νοσήσει από κορoνοϊό πριν από 15 μέρες και σύμφωνα με τους γιατρούς η πιθανότερη διάγνωση είναι πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται κάποιες φορές μετά την covid, το λεγόμενο MIS-C.

2>Τι είναι το σύνδρομο MIS-C

ο σύνδρομο MIS-C φαίνεται πως αποτελεί μια σπάνια, αλλά ιδιαίτερα σοβαρή παρενέργεια, η οποία εμφανίζεται σε παιδιά που νοσούν με κορονοϊό.

Με αφορμή την περίπτωση ενός δωδεκάχρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων με σύνδρομο MIS-C, σχετική ερώτηση δέχθηκε η πρόεδρος του προγράμματος εμβολιασμου, Μαρία Θεοδωρίδου.

2>Τουλάχιστον 100 παιδιά με συμπτώματα του συνδρόμου

παντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σήμερα, η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι τουλάχιστον 50 παιδιά έχουν εμφανίσει το σύνδρομο MIS-C στην Ελλάδα κι άλλα 50 έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό.

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020 από γιατρούς σε παιδιατρικά νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Χόπκινς, η πάθηση έχει επίσης ονομαστεί παιδιατρικό φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο (PIMS).

Το MIS-C είναι μια ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοίμωξη με COVID-19 και προσβάλλει κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας. Ενώ το σύνδρομο είναι ασυνήθιστο, μπορεί να είναι σοβαρό.

2>Τα συμπτώματα στα παιδιά

πως σημειώνει το αμερικανικό CDC, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) είναι μια κατάσταση κατά την οποία διάφορα μέρη του σώματος μπορεί να παρουσιάζουν φλεγμονή, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα νεφρά, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα μάτια ή τα γαστρεντερικά όργανα.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι προκαλεί το MIS-C. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά με MIS-C διαγνώστηκαν με Covid-19 ή είχαν έρθει σε επαφή κοντά σε κάποιον που νοσούσε από κορονοϊό. Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο αντιμετώπισης λοιμωδών ασθενειών, το MIS-C μπορεί να είναι σοβαρό, ακόμη και θανατηφόρο, αλλά τα περισσότερα παιδιά που διαγνώστηκαν με αυτή την πάθηση έχουν καλυτερεύσει με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

2>Καθησυχαστική η Μαρία Θεοδωρίδου

καθηγήτρια Παιδιατρικής ωστόσο έσπευσε να καθησυχάσει τους γονείς, τονίζοντας ότι με την θεραπευτική αντιμετώπιση, την έγκαιρη αναγνώριση αλλά και την θεραπεία που πήραν τα παιδιά έγιναν καλά και δεν υπήρξαν θάνατοι παιδιών εκτός ενός.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ερώτηση η ίδια δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει, για μία ακόμη φορά, την αξία του εμβολιασμού στα παιδιά, ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από αυτό το σύνδρομο.