Αδικαιολόγητη χρήση της φαρμακευτικής ουσίας ιβερμεκτίνη στη Λαμία, η οποία καταναλώνεται χωρίς μέτρο από πολίτες με στόχο την προστασία τους έναντι της νόσου Covid-19, σύμφωνα με καταγγελίες στο f-daily, του Παναγιώτη Ιακωβή, στρατιωτικού Ιατρού ε.α, καρδιολόγου, επεμβατικού καρδιολόγου, διδάκτωρος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιακωβής, «λαμβάνουμε συνεχείς αναφορές για τη λήψη του φαρμάκου αυτού και στην περιοχή μας και μάλιστα σε υψηλές δόσεις, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αιματολογικά, γαστρεντερολογικά, νευρολογικά και δερματολογικά προβλήματα. Πιο βαριές θεωρούνται οι νευρολογικές συνέπειες». Συμπλήρωσε επίσης ότι πρόσφατα, χρειάστηκαν ημέρες για να αξιολογηθούν βαριά αιματολογικά, δερματολογικά και νευρολογικά συμπτώματα ασθενούς, ο οποίος έκρυβε από τους γιατρούς του τη λήψη ιβερμεκτίνης.

Η ιβερμεκτίνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών τύπων παρασιτικών λοιμώξεων όπως οι ψείρες, ψώρα και πολλά άλλα και η χρήση της είναι εγκεκριμένη και στην κτηνοτροφία.

Όμως δεν είναι εγκεκριμένη από κανέναν Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο φορέα για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη της COVΙD-19. «Η ψευδής αίσθηση ασφάλειας έναντι του κορονοϊού, η λήψη σε δοσολογίες που δεν προβλέπονται, η άγνοια των δράσεων και αλληλεπιδράσεων καθώς και η αδυναμία κατανόησης των ενδείξεων του φαρμάκου, ενισχύουν την βλαπτικότητα της λήψης του. Να σημειωθεί ότι ο μεταβολισμός των ζώων είναι διαφορετικός από του ανθρώπου κι έτσι δεν ισχύουν οι ίδιες θεραπευτικές δράσεις ή δοσολογικά σχήματα», σημειώνει ο Π. Ιακωβής και εφιστά την προσοχή των ιατρών σε ειδικές ομάδες πολιτών μας που είναι επιρρεπείς στη χρήση off- label φαρμάκων, ως προς την αξιολόγηση "ανεξήγητων" συμπτωμάτων.

«Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν και οι κτηνίατροι για την αξιολόγηση όσων δήθεν ζητούν την ιβερμεκτίνη για τα ζώα τους. «Μην λαμβάνετε ιβερμεκτίνη για την COVID-19. Είναι επικίνδυνη και δεν θα έχετε κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παρακαλούμε, ενημερώστε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας αν λαμβάνετε ιβερμεκτίνη χωρίς τις σχετικές ενδείξεις της», καταλήγει ο ειδικός.

Δείτε και την ανάρτησή της FDA στο Twitter που είναι δηλωτική της κατάστασης: «Δεν είστε άλογο. Δεν είστε αγελάδα. Σοβαρά, όλοι. Σταματήστε. »

[embed]https://twitter.com/US_FDA/status/1429050070243192839[/embed]

Ο FDA ανέφερε πως έχει λάβει πολλαπλές αναφορές για άτομα που «χρειάστηκαν ιατρική υποστήριξη και νοσηλεύτηκαν μετά από αυτοθεραπεία με ιβερμεκτίνη που προορίζεται για άλογα».

 

Πηγή: f-daily