Nέο καθεστώς στις καθημερινές συναλλαγές των φορολογούμενων από το νέο έτος.

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα πρέπει να συλλέξουν οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους.  Σε όσους δεν θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί του μη καλυπτόμενου ποσού.

Για την εφαρμογή του μέτρου ισχύουν τα εξής:

l>

  • Ως εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό δηλωθέν και όχι το τεκμαρτό.
  • Στο εισόδημα δεν θα περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών θα περιορίζεται από το 30% στο 20%. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι οι παραπάνω δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών κ.λπ. εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών.