Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία τα «απόνερα» των οποίων πλέον έφτασαν και στην Ελλάδα με το χρηματιστήριο της Αθήνας να καταγράφει «βουτιά» τόσο στον Γενικό Δείκτη, κάτω από τις 850 μονάδες, όσο και στους επιμέρους δείκτες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,28% στις 846,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.040,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 4,95% στις 572,68 μονάδες.

Πλέον ο γενικός δείκτης προσεγγίζει επικίνδυνα το κατώτατο όριο της συσσώρευσης του 2021, με την αγορά να χρειάζεται άμεσα μια αντίδραση ώστε να κρατήσει τα κεκτημένα της προηγούμενης χρονιάς. Εάν δεν καταφέρει να μείνει μακριά από τις 830 μονάδες, τότε η δοκιμασία των 800 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με τη διάσπαση των margins να πρωταγωνιστεί και στη σημερινή συνεδρίαση.

2>Στο «κόκκινο» οι τραπεζικές μετοχές

το ταμπλό τώρα, η Coca Cola σημειώνει βουτιά 8,51%, πέφτοντας στην τρίτη θέση της κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ, ενώ η Eurobank χάνει 5,99%, ενώ η Alpha Bank και η Εθνική χάνουν 4,8%. Άνω του 3% είναι η πτώση σε Aegean και Quest, ενώ άνω του 2% είναι οι απώλειες Titan, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Πειραιώς, ΟΛΠ και ΔΕΗ.

Οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, με τον Σαράντη να κερδίζει 1,75%.