Το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, o νέος ΕΝΦΙΑ έρχεται να εξορθολογήσει τον φόρο στην ακίνητη περιουσία και να μειώσει την επιβάρυνση στους φορολογούμενους. Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 2ας Μαρτίου 2022, εκτός από τη μείωση ακόμη και σε ζώνες όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί, καταργείται και ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα.

«Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τροποποιείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και αντιμετωπίζονται τα νέα δεδομένα λόγω αναπροσαρμογής των τιμών εκκίνησης αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022» αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

6>Με τις προτεινόμενες διατάξεις:

6>Μειώνεται ο φόρος ακόμη και για ακίνητα σε ζώνες στις οποίες αυξήθηκαν οι τιμές.

?ταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα (διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες) και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο.

ιορθώνονται στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, με στόχο ένα φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό.

Επιπλέον αναφέρονται οι παρακάτω αλλαγές, όπως προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ

l>

  • Αναπροσαρμόζονται συντελεστές και κλιμάκια υπολογισμού του κυρίου φόρου κτισμάτων και οικοπέδων (μειώνονται συντελεστές και ενοποιούνται κλιμάκια).
  • Χορηγείται εφεξής σε μόνιμη βάση η μείωση του φόρου με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας.
  • Αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
  • Διευκολύνονται οι φορολογούμενοι στην αποπληρωμή του φόρου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    3>Τα 3 σημεία που διορθώνει το νομοσχέδιο

    ύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο αυτό για τον ΕΝΦΙΑ προωθούνται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

  • ul>

    μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα και ιδίως για εκείνα που διαθέτουν ακίνητα που εντάσσονται σε χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης, παρά την αύξηση των τιμών εκκίνησης στις περισσότερες ζώνες.

    κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου φυσικών προσώπων (ως σήμερα υπολογιζόταν στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τις 250.000 ευρώ) και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο.

    διόρθωση στρεβλώσεων και αδικιών, προκειμένου ο φόρος να γίνει πιο ορθολογικός, δίκαιος και αναλογικός.

    υμίζουμε πως νέα μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% είχε ανακοινώσει στις αρχές Φλεβάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι με αυτή την μείωση στον ΕΝΦΙΑ υπερκαλύπτεται η δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική ελάφρυνση κατά 30%.

    Η νέα μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ για το 2022 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχει τυχερούς και άτυχους. Στους κερδισμένους των ανατροπών του φόρου ακινήτων είναι οι ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας περιουσίας και οι κάτοχοι πολλών ακινήτων οι οποίοι επιβαρύνονταν έως τώρα με συμπληρωματικό φόρο, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων αλλά και οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες για τις οποίες διατηρείται η μείωση του φόρου αλλά και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, οι οποίοι θα έχουν σημαντική ελάφρυνση.

    6>Μείωση στον ΕΝΦΙΑ για το 80% των ιδιοκτητών

    πως ανέφεραν στις αρχές του Φλεβάρη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επεξεργάζονται τα στοιχεία, σε σύνολο περίπου 6.200.000 ιδιοκτητών που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, το 80% αυτών, δηλαδή περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες, θα δουν μείωση σε σύγκριση με πέρυσι.

    ην ίδια ώρα, αμετάβλητος θα είναι ο φόρος για 900.000 ιδιοκτήτες και 320.000 θα πληρώσουν παραπάνω, εκ των οποίων οι μισοί από αυτούς θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο περίπου 50 ευρώ. Αυτό οφείλεται σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής όπου η κυβέρνηση αποφάσισε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ, όταν στον προϋπολογισμό του κράτους που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους καταγράφεται ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ μόλις κατά 70 εκατ. ευρώ.

    iv class="td-g-rec td-g-rec-id-content_inline td_uid_53_622082f577aa4_rand td_block_template_1 ">