"Το νέο ασφαλιστικό αποκαθιστά όλες τις αντισυνταγματικότητες του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος τιμωρούσε την παραγωγική Ελλάδα και θα διορθώσει τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ"

υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μίλησε σήμερα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό προσηλωμένο στις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την κοινωνική συνοχή. «Έναν προϋπολογισμό σε απόλυτη συμφωνία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμά μας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Εν συνεχεία, ο Υφυπουργός τόνισε πως στον προϋπολογισμό του 2020 η ψαλίδα ανάμεσα στο πλεόνασμα και την ανάπτυξη κλείνει σημαντικά, εν αντιθέσει με τον αντεστραμμένο προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στο κομμάτι του Κοινωνικού προϋπολογισμού ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως προχωράμε σε μια σειρά από κοινωνικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν 971 εκ. ευρώ για την μόνιμη στήριξη των συνταξιούχων και 1,2 δις ευρώ σε θετικά μέτρα, μέτρα ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως θα αποκαθιστά όλες τις αντισυνταγματικότητες του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος τιμωρούσε την παραγωγική Ελλάδα και θα διορθώνει αποφασιστικά τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν απόλυτη ελευθερία επιλογής των εισφορών που θέλουν να πληρώσουν, γνωρίζοντας ταυτόχρονα εν πολλοίς και τη μελλοντική τους συνταξιοδοτική παροχή. «Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα σύστημα στο οποίο, θα έχουμε λίγο μεγαλύτερες εισφορές, αλλά μικρότερη φορολογία, συνεπώς σωρρευτικά οικονομική ελάφρυνση και παράλληλα μεγαλύτερη σύνταξη», υπογράμμισε ο Υφυπουργός.

Και για τους μισθωτούς ωστόσο, διαβεβαίωσε πως θα μειωθεί το ασφαλιστικό βάρος, καθώς από το καλοκαίρι του 2020 οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζόμενους και εργοδότες αναλογικά, ενώ συνολικά, θα μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ή 25% σε βάθος τετραετίας.

Σχετικά με τα αναδρομικά, ο Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως μετά και από την πιλοτική δίκη που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2020, θα δοθεί τέλος στο θέμα των αναδρομικών που δημιουργεί αβεβαιότητα στους συνταξιούχους, αλλά θέτει και σε μια ιδιότυπη ομηρεία τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η Κυβέρνηση δεσμεύεται φυσικά για την αποπληρωμή των αναδρομικών.

Κλειδί ωστόσο για την ταχεία αποπληρωμή, υπογράμμισε ο Υφυπουργός, πως αποτελούν η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών – ληξιπρόθεσμων και μη – καθώς και η βελτίωση της απόδοσης της περιουσίας των ταμείων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης, αποτελεί η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν μετατρέψει το ασφαλιστικό, σε μηχανισμό χρηματοδότησης προς αυτούς και που έχουν «φορτώσει» τα ασφαλιστικά ταμεία με 35 δις χρέη, δηλαδή πληρωμές συντάξεων 1,5 έτους.

«Το 2020 είναι ένα έτος σταθμός για το ασφαλιστικό μας σύστημα.», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός.

«Μέσα στο έτος αυτό, θα προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων, με την ολοκλήρωση του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Παράλληλα, θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στο δημογραφικό κίνδυνο που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος.

«Κανένα σύστημα αμιγώς διανεμητικό δεν επιβιώνει σε δυσμενές δημογραφικό περιβάλλον. Η μετάβαση σε μεικτά συστήματα με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα θα δώσει τη λύση. Εξάλλου, αυτό έχουν ήδη κάνει οι περισσότερες χώρες. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.