Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (9/3) η κακοκαιρία «Φίλιππος» ξεκίνησε την επέλασή της στη χώρα με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιονόπτωση σε πολλές περιοχές, με τα πρώτα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων να είναι ήδη ορατά.

Η Τροχαία Αττικής εξέδωσε οδηγίες προς τους οδηγούς ενόψει της κακοκαιρίας, ανακοινώνοντας ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

Το ίδιο μάλιστα ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα που δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και κινούνται πάνω από την Κηφισιά.

«Με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 11.00 ώρα της σήμερον 9/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής)» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

-Οχήματα οδικής βοήθειας

?ορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

?χήματα εκτάκτου ανάγκης

Η ανωτέρω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν» προστίθεται στην ανακοίνωση της Τροχαίας Αττικής.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην κεντρική Μακεδονία

ε έντονες χιονοπτώσεις, κυρίως σε περιοχές της Ημαθίας και λιγότερο της Πιερίας, έφτασε στην κεντρική Μακεδονία η κακοκαιρία «Φίλιππος».

Ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης και χιονόνερο -μέχρι στιγμής στα πεδινά- έφερε το νέο κύμα κακοκαιρίας, που έχει κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας, στις 08:40, στη Βέροια το θερμόμετρο έδειχνε -1, στο Πολύκαστρο Κιλκίς 1 βαθμό Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη 3 βαθμούς.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

όγω των έντονων χιονοπτώσεων, αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (288ο χιλιόμετρο) της Εγνατίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, η οποία και θα ισχύει μέχρι την ύφεση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα ασθενοφόρα, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι, καθώς και τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

ντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας και Νάουσας. Στο νομό Κιλκίς, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Μ. Λιβαδίων. Στην Πέλλα σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας και από το 95ο έως το 118ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας. Στην Πιερία, από το 15ο έως το 33ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας. Για τα οχήματα που κινούνται στο δίκτυο της Χαλκιδικής, αλυσίδες χρειάζονται από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Με αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων στη Δυτική Μακεδονία

ύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης από το βράδυ της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στην Εγνατία οδό, από τον Πολύμυλο έως τα Ιωάννινα και τους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή και Φλώρινα – Νίκη, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η ελαστικά χιονιού.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Α/Κ Παναγιάς έως τον κόμβο Γρεβενών, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Πολυμύλου και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-29) Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Αλιάκμονα.

Ακόμα, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο Γρεβενών – Τρικάλων από το 1ο χλμ. έως το 46ο χλμ, Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 25ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στον αυτοκινητόδρομο (Α-27) από τον κόμβο των Κοίλων έως την Πτολεμαΐδα, στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 30ο χλμ και στην Νέα Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 34ο χλμ.

2>Κλειστά σχολεία αύριο στην Αττική

λειστά θα παραμείνουν, πέραν της Αττικής, σχολεία σε Εύβοια και Κοζάνη

Γιώργος Πατούλης πραγματοποιεί αυτήν την ώρα σύσκεψη για τα σχολεία και το αν θα λειτουργήσουν αύριο (10/3), λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος» και του χιονιά.

Η σύσκεψη που γίνεται αυτή την ώρα στην περιφέρεια, πραγματοποιείται, μαζί με τους δημάρχους με δημάρχους της Αττικής για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κλειστά θα παραμείνουν αύριο σχολεία στη βορειοανατολική και τη δυτική Αττική που πλήττεται και θα πληγεί περισσότερο από την κακοκαιρία Φίλιππος.

Σε ποιες περιοχές ανακοινώθηκε ήδη ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά

ριν λίγη ώρα ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Παλλήνης, λέγοντας ότι θα κλείσουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου στην περιοχή.

Στην Εύβοια θα κλείσουν νηπιαγωγεία και σχολεία αύριο Πέμπτη και Παρασκευή στην περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ενώ στην Κοζάνη θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία από τους βρεφονηπιακούς έως τα Λύκεια, καθώς και τα ΕΠΑΛ, τα νυχτερινά και τα σχολεία ειδικής αγωγής.