Ο διαχωρισμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ σε «πραγματικούς» και σε «κατ’ επάγγελμα» άνεργους αποτελεί την διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που προκαλεί σωρεία αντιδράσεων.

Η κυβέρνηση θέτει πλέον εισοδηματικό όριο, προκειμένου ένας μακροχρόνια άνεργος να διατηρήσει την ιδιότητα του ανέργου και την εγγραφή στο μητρώο του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, εφόσον ο άνεργος είναι άγαμος και έχει εισόδημα 14.000 ευρώ και πάνω ή είναι έγγαμος και έχει ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ και πάνω, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, δεν θα μπορεί να απολαμβάνει συγκεκριμένες παροχές που συνδέονται με την ιδιότητα του ανέργου. Τα όρια αυτά ισχύον και για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο άνεργος δεν στερείται βασικών κοινωνικών παροχών όπως είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για το ρεύμα, οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες μακροχρόνια ανέργων καταβάλλεται παγίως ένα ειδικό επίδομα, για το οποίο δεν υπάρχουν αλλαγές. Μάλιστα, η κυβέρνηση κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι όσα διατείνεται είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των fake news του συγκεκριμένου κόμματος.

Ποια είναι όμως τα ωφελήματα των ανέργων που επηρεάζει η θέσπιση των εισοδηματικών κριτηρίων και κατ’ επέκταση η διαγραφή ανέργων που ξεπερνούν τα όρια αυτά;

Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ

οριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

υνατότητα Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

υνατότητα Συμμετοχής στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα

υνατότητα Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων

ωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

λεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

αροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών

αροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους Ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών

αροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρονίους Ανέργους, 55 ετών και άνω

ροαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος

Τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν παροχές που ούτως ή άλλως δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την ανεργία. Αυτές είναι η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης για τις οποίες θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που διέπει τη χορήγησή τους.

Πίνακας προνομίων

Οι άνεργοι της ΕΛΣΤΑΤ και οι άνεργοι του ΟΑΕΔ

Το υπουργείο Εργασίας φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει και στην «εκκαθάριση» του μητρώου ανέργων του ΟΑΕΔ, ώστε τα στοιχεία που παρουσιάζει να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή και να απεικονίζουν την «εικόνα της ανεργίας» στη χώρα. Άλλωστε, πρόσφατη είναι η αρνητική κριτική για την τεράστια απόκλιση των στοιχείων της επίσημης ανεργίας, ανάμεσα στην ΕΛΣΤΑΤ και στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ παραμένουν σχεδόν σταθεροί – γύρω στο ένα εκατομμύριο άτομα – από το 2013 και εντεύθεν. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψαν από το 2013 και εντεύθεν, 800.000 ανέργους λιγότερους!!!

Πηγή ΟΤ