Ανακοινώθηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Την εξειδίκευση του πακέτου στήριξης 1,1 δισ. έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τα μέτρα ξεπερνούν συνολικά το 1 δισ. ευρώ και απευθύνονται σε 3,2 εκατ. πολίτες.

«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Με πράξεις και όχι με λόγια ούτε με απλοϊκές προσεγγίσεις στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την έναρξη της παρουσίασης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα είναι ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και απευθύνονται σε περισσότερους από 3,2 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η στήριξη μέσω των μέτρων που ανακοινώνονται αυτήν την ώρα επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: «Πρώτον, στην πολύ σημαντική αύξηση επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δεύτερον στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών και τρίτον στην επιδότηση καυσίμων που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης».

Η στήριξη που θα δοθεί θα είναι σε τρεις άξονες και θα αφορά:

?ην σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος

?ην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων

?ην επιδότηση της τιμής της βενζίνης

Σταϊκούρας: Έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά πριν από το Πάσχα

α μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

α. «Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά επιχειρήσεις. Το κόστος αυτού του μέτρου φθάνει τα 640 εκατ. για τον Απρίλιο»

β. «Ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση που θα καταβληθεί πριν το Πάσχα

-1,5 δόση παραπάνω δόση επιδόματος Παιδιού

?νίσχυση 200 ευρώ σε 667.000 χαμηλοσυνταξιούχους

?νίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

?νίσχυση 200 ευρώ σε δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ

Χορηγείται διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 254.000 δικαιούχους.

ο συνολικό κόστος ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ.

γ. Απευθείας επιδότηση καυσίμου

Επιλέξιμα είναι φορολογικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ επιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως με 22 λεπτά το λίτρο

Ειδικά για τους πολίτες που είναι κάτοικοι νησιών η επιδότηση φθάνει τα 27 λεπτά το λίτρο

πιδοτείται το ντίζελ ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να είναι στα 15 λεπτά το λίτρο.

τα ταξί δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ το μήνα για τον Απρίλιο

ο συνολικό κόστος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης των πολιτών για καύσιμα και ενέργεια - Πώς και πότε θα δοθούν, ποιους αφορούν

δ. Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής των επιστρεπτέων επιστροφών από τις 40 στις 66 δόσεις

ε. Μειώνεται περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ. Μέσα σε 2,5 χρόνια 35% η συνολική μείωση του σε σχέση με το 2018. Πλέον 8 στους 10 που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας θα δουν μόνιμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ

στ. Ενίσχυση για αγρότες. Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Συντελεστής ΦΠΑ 6% για τα λιπάσματα. Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών.

frame title="YouTube video player" src="https://www.youtube.com/embed/b5B9Uz3AXZo" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">