Η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, αλλά και η επικράτηση της Όμικρον 2 συζητήθηκαν αρκετά στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα η οποία ανέφερε πως η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει. "Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γνωστούς που αρρωσταίνουν", είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Θα πρέπει να μάθουμε με να ζούμε με τη νέα καθημερινότητα και να βγούμε σε μία κανονικότητα σιγά σιγά προσέχοντας. Έφτασαν στη χώρα μας τα χάπια της Pfizer".

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% στα κρούσματα κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 3-4 ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση.

Επίσης παρατηρείται μία μείωση στα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους και ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων αυξήθηκε στα 37 έτη. Η νέα έξαρση στη χώρα μας οφείλεται κυρίως στη μεταδοτικότητα της Όμικρον και τη χαλάρωση του πληθυσμού, τόνισε στη συνέχεια.

Ξεπέρασαν τις 90.000 οι επαναλοιμώξεις

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η Όμικρον 2 έχει επικρατήσει κατά 50% στην Επικράτεια και πλήρως στην Κρήτη. Επίσης, έκανε λόγο για πολύ συχνές επαναλοιμώξεις, οι οποίες έφτασαν τις 90.000 και αφορούν όλες τις ηλικίες και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους 8 μήνες.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και για όσους έχουν νοσήσει.

"Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά γρίπης τις τελευταίες δύο εβδομάδες αλλά δεν έχουμε διαπιστώσει πίεση στο ΕΣΥ", είπε η κ. Παπαευαγγέλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό: "Είναι κάτι το οποίο σκεφτόμαστε, αλλά θα αξιολογηθούν τα δεδομένα σε περίπου δύο εβδομάδες".

[embed]https://www.facebook.com/govgr/videos/294183772843942/[/embed]

Παυλάκης για κορονοϊό: Εχουμε νέο επιδημικό κύμα - Θα κορυφωθεί το Πάσχα με πολλούς θανάτους

Ο διακεκριμένος επιστήμονας Γιώργος Παυλάκης προειδοποίησε πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει καινούριο κύμα της πανδημίας, μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1.

Ο κ. Παυλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως "οι χώρες που "άνοιξαν" μαζί μας "πανηγυρικά", αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Δανία, με 93%-95% εμβολιασμένους πολίτες, τον Μάρτιο είχε περισσότερους νεκρούς από την Ελλάδα".

"Δεν τελειώσαμε με τον ιό", σημείωσε ο διακεκριμένος επιστήμονας, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, λέγοντας πως "πρέπει να προφυλαγόμαστε από όλους, αφού και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν. Τα εμβόλια από μόνα τους δεν είναι δυνατόν να ανακόψουν την επιδημία" σημείωσε, λέγοντας πως υπάρχει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο 4ης δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, είπε πως ακόμη δεν κρίνεται επιβεβλημένη, υπογράμμισε ωστόσο πως οι "ανοσοκατασταλμένοι θα πρέπει να κάνουν και 4η και 5η δόση…".

"Σχεδόν όλη η βόρεια Ευρώπη έχει νέο επιδημιολογικό κύμα. Από τις 7 Μαρτίου η Ελλάδα έχει νέο επιδημικό κύμα. Η πρόβλεψη είναι ότι περίπου το Πάσχα θα κάνει κορύφωση η πανδημία, με πολλά κρούσματα και θανάτους", είπε ο κ. Παυλάκης, τονίζοντας πως "πρέπει να προσέξουμε τώρα", λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον 2.

Θύμισε πως "το φθινόπωρο έλεγα ότι θα έχουμε 25.000 θανάτους μέχρι το Πάσχα. Τώρα βλέπουμε 25.000 κρούσματα και πάμε για 27.000 θανάτους ήδη".