Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης που χρησιμοποιούν κατά κόρον ηλιέλαιο για το τηγάνισμα, με αποτέλεσμα επαγγελματίες να σκέφτονται να μειώσουν ή και να αφαιρέσουν από το μενού τους πιάτα με τηγανητά.

"Οι ιδιοκτήτες σε ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου" όπως τονίζει στο GRTimes.gr, o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Ο κ. Κουφίδης επισημαίνει ότι τιμές στο ηλιέλαιο έχουν αυξηθεί ραγδαία, καθώς και ότι παρατηρούνται ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ της περιοχής.

"Το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στην διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανητά, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο" προσθέτει ο κ. Κουφίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας έχουν βάλει πλαφόν στην αγορά ηλιελαίου στους καταναλωτές τους θέτοντας ανώτατο όριο στην ποσότητα που μπορεί να προμηθευτεί κανείς.