Στο 8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat).

Πρόκειται για τον 8ο μεγαλύτερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης. Ο υψηλότερος τιμάριθμος σημειώθηκε τον Μάρτιο στη Λιθουανία (15,6%) και ο χαμηλότερος στην Μάλτα (4,6%).

Ο Μάρτιος αναδείχθηκε ο μήνας της ακρίβειας για την Ελλάδα, με τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε νέο κύκλο μικρότερων ή μεγαλύτερων ανατιμήσεων εξαιτίας της πρωτοφανούς αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Στο οικονομικό επιτελείο ήδη ξαναγράφουν τους εφετινούς στόχους, οι οποίοι και θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο εντός του Απριλίου, με την εξίσωση να είναι αρκετά δύσκολη εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλεί η άγνωστη έκβαση των γεωπολιτικών αναταράξεων. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανεβάζουν προσώρας τον πληθωρισμό άνω του 4%, από τις αρχικές εκτιμήσεις στο 1%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός για το 2022 θα διατηρηθεί στο επίπεδο των πρώτων μηνών στο 7%, καθώς οι πιέσεις στις τιμές αφορούν όχι μόνον την ενέργεια αλλά και πολλά προϊόντα. Εφιαλτικά σενάρια κάνουν λόγο μάλιστα για άνοδο που μπορεί να φτάσει στο 11%.

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά: μέσα σε ένα έτος η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 78,5%, του ηλεκτρισμού κατά 71,4% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 41,5%.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε η ακρίβεια θα επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από το 1994 όταν ο πληθωρισμός είχε χτυπήσει κόκκινο (10,7%), ενώ το 1993 ήταν στο 12%.

Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό πεδίο αλλά έχει σοβαρές συνέπειες στο κοινωνικό και στο πολιτικό μέτωπο.

Η ακρίβεια συρρικνώνει εισοδήματα, πιέζει τις επιχειρήσεις και επιβαρύνει το κλίμα, όπως επίσης και πυροδοτεί τις πολιτικές αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.