Άγνωστοι αποκόλλησαν το Άστρο του Δαυίδ και κατέστρεψαν τμήμα της περίφραξης του μνημείου

ια δεύτερη φορά μέσε σε μόλις δύο μέρες άγνωστοι προκάλεσαν βανδαλισμούς σε εβραϊκό μνημείο στην πόλη των Τρικάλων, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία και τεράστια ερωτηματικά.

Μετά τη βεβήλωση της προσφάτως ανακαινισμένης συναγωγής των Τρικάλων, όταν το βράδυ της 30ης προς 31ης Δεκεμβρίου 2019 άγνωστοι έγραψαν αντισημιτικά συνθήματα στην περίφραξή της, στις 2 Ιανουαρίου 2020 κάποιοι βανδάλισαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος της πόλης, το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές. Καταστράφηκε τμήμα της περίφραξης και αποκολλήθηκε το Άστρο του Δαυίδ. Να σημειωθεί ότι το μνημείο είχε βεβηλωθεί με αντισημιτικά συνθήματα και άλλες δύο φορές, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019.

Με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) εκφράζει την αγανάκτηση αλλά και την ανησυχία του για το δεύτερο συμβάν βανδαλισμού εβραϊκού χώρου σε διάστημα μόλις δύο ημερών, στην πόλη των Τρικάλων. «Μετά τον βανδαλισμό της Συναγωγής στις 2.1.2020 έγινε ο βανδαλισμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Τρικάλων, το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές αφού καταστράφηκε τμήμα της περίφραξης και αποκόλλησαν το Άστρο του Δαυίδ», σημειώνει το ΚΙΣΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι το ΚΙΣΕ έχει ήδη αποστείλει από την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου επιστολές στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στο δήμαρχο Τρικκαίων και στον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, «ζητώντας την άμεση σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη και τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων φύλαξης και προστασίας των χώρων εβραϊκού ενδιαφέροντος της πόλης, δηλαδή της Συναγωγής, του Μνημείου Ολοκαυτώματος και του εβραϊκού νεκροταφείου, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες πράξεις στο μέλλον, οι οποίες βλάπτουν την εικόνα της πόλης τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς».

«Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η πόλη των Τρικάλων, ο Δήμος, η Εκκλησία και οι κοινωνικοί φορείς θα θωρακίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ. Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, εκφράζοντας τη θλίψη και αγανάκτησή της και ζητώντας, επίσης, την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη και την προστασία των ιερών χώρων της Κοινότητας.